ok. dziekuję, za odpowiedzi, wrócilismy z urlopu więc biorę się do roboty. chciałem skorzystać z firmy aby mi to dokończyła (nawet pytałem u kilku) , ale mówiąc delikatnie mnie olali. mam kilka pytań: 1) wylewka już istnieje więc pytanie czym zaizolować podłoże pod paleniskiem a czym resztę ? 2) na jakiej wysokości zbudować palenisko, i jakiej wielkości ( przypomnę że odległość od posadzki do komina to tylko 140 cm) 3) czy do klinkieru użyć zaprawy ognioodpornej ? 4) na jakiej wysokości należy zbudować piec chlebowy tzn. ile cm od paleniska 5) czym ocieplić rurę i czy długość ok. 1m wystarczy 6) czy obicie deskami wędzarnie daje wymierne korzyści czy sobie to odpuścić ? 7) może troche odjechałem, ale czy do rury komina mogę zastować jakiś trójnik aby dym z grilla uciekał przez komin (tym samym kanałem co z wędzarni) a nie na okna ?