PIEGUS -mąka pszenna 400 g -masło 250 g -mleko 250 ml -suchy mak 1 szklanka -cukier 330 g -4 jajka -proszek do pieczenia 1 łyżeczka Mleko zagotować z masłem i ostudzić. Żółtaka utrzeć z cukrem, połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Ubijając wlać mleko z masłem, wsypać mak. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dolać odrobinę mleka. Masę przelać do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tatrą (ja wyłożyłam papierem) Piec ok.45 minut w 180 C. Posypać cukrem pudrem lub polukrować. UWAGA Foremka 30x10 zdecydowanie za mała.Niestety nie miałam większej a rośnie ładnie. Przepis na "Smaker" [Dodano: 18 gru 2022 - 14:00] Świeżynka/świeżonka -1kg wątróbki wieprzowej -0,5 kg podgardla wieprzowego -0,5 kg boczku -6 cebul -sól -pieprz -mąka do obtoczenia wątróbki -pół szklanki wody Usmażyć podgardle i boczek-posolić Zdjąć z patelni powyższe i na tym tłuszczyku zeszklić cebulę. Cebul wyciągnąć z patelni i podsmażyć wątróbkę obtoczoną mąką (chwilę aby się zamknęła).-nie solę wątróbki Wszystko do jednego gara (ja do tej samej patelni po wszystkich smażeniach bo smaczek jest) Pomieszać,posolić,popieprzyć,dodać pół szklanki wody.Dusić dwie -trzy minuty.Miesznąć dwa razy i tyle.