Skocz do zawartości

Martyńka

Użytkownicy
  • Postów

    182
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Kobieta
  • Miejscowość
    Podmokła

Ostatnie wizyty

330 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Martyńka

Współpracownik

Współpracownik (7/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
  2. Martyńka

    Dowcipy

  3. Martyńka

    Dowcipy

  4. Zdrowych,wesołych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim.
  5. Oj lubię,nawet bardzo, bardzo
  6. Martyńka

    Dowcipy

    Cała prawda
  7. kropelki to już wieczorkiem muszą być, by dzień z uśmiechem zakończyć i z tym samym uśmiechem myśleć o jutrzejszym dniu (czyli dzisiaj) by na bigos była siła [Dodano: 18 gru 2022 - 17:45] nie dawaj szynki,to już lepiej samego boczku.świeżynka musi być tłusta a szynka za sucha [Dodano: 18 gru 2022 - 17:48] aż tak "świeżej" świni nie mam, co też dobre bo szybsza i czystsza robota przy rozbieraniu i dzieleniu mięsa
  8. PIEGUS -mąka pszenna 400 g -masło 250 g -mleko 250 ml -suchy mak 1 szklanka -cukier 330 g -4 jajka -proszek do pieczenia 1 łyżeczka Mleko zagotować z masłem i ostudzić. Żółtaka utrzeć z cukrem, połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Ubijając wlać mleko z masłem, wsypać mak. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dolać odrobinę mleka. Masę przelać do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tatrą (ja wyłożyłam papierem) Piec ok.45 minut w 180 C. Posypać cukrem pudrem lub polukrować. UWAGA Foremka 30x10 zdecydowanie za mała.Niestety nie miałam większej a rośnie ładnie. Przepis na "Smaker" [Dodano: 18 gru 2022 - 14:00] Świeżynka/świeżonka -1kg wątróbki wieprzowej -0,5 kg podgardla wieprzowego -0,5 kg boczku -6 cebul -sól -pieprz -mąka do obtoczenia wątróbki -pół szklanki wody Usmażyć podgardle i boczek-posolić Zdjąć z patelni powyższe i na tym tłuszczyku zeszklić cebulę. Cebul wyciągnąć z patelni i podsmażyć wątróbkę obtoczoną mąką (chwilę aby się zamknęła).-nie solę wątróbki Wszystko do jednego gara (ja do tej samej patelni po wszystkich smażeniach bo smaczek jest) Pomieszać,posolić,popieprzyć,dodać pół szklanki wody.Dusić dwie -trzy minuty.Miesznąć dwa razy i tyle.
  9. bez czosnku
  10. Dziękuje,no coś mi nie idzie wstawianie zdjęć. Jesteś już dziś drugą osobą która pomaga w temacie zdjęć.Naumiem się w końcu
  11. Standard, sól i pieprz. Nikt by się chyba nie odważył inaczej bo to jednak u nas szukanie smaku jak z przed lat (np.jak u babci)
  12. Świeżynka
  13. Mały, wieczorny PRL-ek....no przynajmniej mi się tak kojarzy. PIEGUS- ciasto z makiem [Dodano: 16 gru 2022 - 22:21] Wygląda na to że moje wszystkie zdjęcia będą w poziomie
  14. Martyńka

    Dowcipy

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.