Przepis na boczek z grilla.
Grill Clasic Kettel Weber 47 cm. 12 letni.
Produkt: Boczek Kaufland; 1,7 kg podzielony na dwa nierówne kawałki.
Boczek smaruję musztardą "saperską" dla lepszego przylegania ruba-a.
Rub na 1 kg: Luisiana style
SÓL – 20g, CUKIER BRĄZOWY – 15g, CZOSNEK GRANULOWANY – 5g, SŁODKA PAPRYKA – 20g, CEBULA GRANULOWANA – 5g, WĘDZONA PAPRYKA – 10g, CAYENNE – 5G
Rub na drugi kawałek: Polish BBQ Mafia The Pulled Pork w składzie:
papryka słodka, czosnek granulowany, cukier, sól, cayenne, kolendra, cynamon, kmin.
Mięso kładę w strefę pośrednią, pod rusztem tacka z wodą. Temp 130C. Po 1,5h maluję olejem z cytryną (kwaśny olej). Po kolejnej godzinie znowu mopuję. Po kwadransie, mopuję. Wyszedł za twardy... myślę, że za wysoka temperatura.
Następnego dnia węgle ułożone w "snejka". Mięso zawinięte w pergamin i folę, podlenie octem jabłkowym. Włożone do 110 C. Po 4 godzinach wyjęte. CUDO! Maślana konsystencja częściowo wytopionego tłuszczu i soczyste mięso.
Błędy naprawione. Do ruba P BBQ M dodał bym więcej soli. Cynamonowo-słodka nuta robi z boczku deser... Pycha!
Pytanie z innej BECZKI czy warto zainwestować w widoczny na zdjęciu smoker czy wszystko i tak można zrobić na grillu?