Skocz do zawartości

Magyars

Użytkownicy
  • Postów

    10
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Sanok

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia Magyars

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pozytywnie reagujący Unikat
  • Pierwszy post

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Magyars

    Nasze wyroby mięsne.

    Dzień dobry. Trafiłem tu przez przypadek, wyroby przepyszne. Pozdrowienia z Sanoka 🙂
  2. Panie Wojciechu, Zakończenie komina oczywiście będzie powyżej dachu (deska+folia+gont bitumiczny). To tylko zabezpieczenie, aby zaprawa nie wpadała do kolana i rury dymowej. Grilla chcę umiejscowić w wędzarni, aby nie 'dymiło' - korzystałem z projektu, który właśnie zakładał grilla po prawej stronie "na wolności". Zakładam, że włożę na spód blachę na brykiet/drewno i powyżej położę kratkę na mięso + haki na wędzenie (dwa poziomy). Zastanawiam się, czy wypełniać czymś ściany wewnątrz wędzarni (np. zaprawą zwykłą, lub szamotową, czy zostawić i wyczyścić z resztek zaprawy). Czy pisząc o blasze trapezowej, miał Pan właśnie to ma myśli? I jeszcze jedna oczywista kwestia: powyżej drzwiczek do wędzarni będzie jeszcze jedna (taka sama) płyta odcinająca dym i wylotem ponad dach. Z góry dziękuję :-)
  3. Panie Wojtku, Czy chodzi Panu o wmurowanie płytki szamotowej w palenisku? Z uwagi na to, iż mam pod spodem piwnicę (pod całą wędzarnią). zdecydowałem się, żeby nie upalać płyty betonowej, tylko spód i ściankę po lewej stronie (tej od strony wyjścia kanału) wyłożyć szamotem 3cm, reszta (tj. tył i prawy bok) zaprawą do szamotu. Czy to spory błąd? W wędzarni ma się tlić a nie ostro palić. Nie powinienneś utrzymywać temperatur tak wysokich, żeby pękały cegły. Bez szamotu, wewnątrz komory spalania będziesz miał ponad 70 cm w kwadracie. Na takim obszarze będzie dużo miejsca dookoła żaru/ognia i nic nie powinno pękać. Szamot będzie się nagrzewał i długo trzymał temperature w palenisku, spowoduje to wyższą temperaturę spalania i żeby obinżyć temperaturę w wędzarni będziesz ograniczał tlen (domykał drzwiczki). To może powodować pyrolizę drewna i gorzkie wędzonki. Poza tym szamot jest higroskopijny i będzie chłonąć wilgoć z powietrza, żeby go osuszyć, będziesz zużywać taczki drewna. Chociaż do murowanej wędzarni i tak potrzeba dużo drewna
  4. Teraz już murujemy tylko i wyłącznie stronę lewa (grill), środek i prawa strona to blat. Zdjęcia podrzucę w ciągu dnia. Dziękuję.
  5. Teraz już murujemy tylko i wyłącznie stronę lewa (grill), środek i prawa strona to blat. Zdjęcia podrzucę w ciągu dnia. Dziękuję.
  6. Dziękuję wszystkim za swe rady. Jestem trochę spokojniejszy. To moja pierwsza budowa, stąd dużo pytań i trochę ciśnienie bo robota idzie bardzo pomału. Panie Wojtku, mógłby Pan opisać jaki problem wychwycił Pan z moich zdjęć? Z góry dziękuję
  7. U mnie wychodzi dokładnie 8%/4,5 stopnia nachylenia.
  8. Wciąż odpowiedzi niestety nie znalazłem. Odpowiedź w stylu "wg. mnie" mnie nie interesuje. Potrzebuję informacji dokładnej, czyli na moim przykładzie, tj. parametrach które podałem. Jedni piszą, przy takiej długości może być na jedną cegłę, inni że max 3%, stąd prośba o doprecyzowanie (dystans pomiędzy to ok. 1,15m).
  9. Przeszukałem całe forum wpisując "kąt" i w zasadzie to znalazłem 3 odpowiedzi, każda inna i każda bez podania argumentu - stąd pytanie.
  10. Dzień dobry, Chciałbym się Was zapytać o maksymalny kąt nachylenia rury dymowej (fi 120mm, blacha 2mm, długośc kanału dymnego 1m) - czy sensownym będzie zrobić kąt nachylenia na jedną cegłę, tj. ok. 15 stopni? Oraz krótka prośba o opinie i inne rady dt. zabudowy reszty (w komorze wędzarniczej planuję również umiejscowić blachę na węgiel/drewno i zawiesić ruszt do grillowania). Palenisko spód z szamotki [3cm] i strona lewa (od rury), plus zaprawa szamotowa po całości. Kanał dymny będę izolował specjalną folią [wełną] do kominków. Beton nad paleniskiem, na rurę kolanko i powyżej komory wędzarniczej (wędzarnia pod altaną) i wyjście na dach (daszek z rurą 120mm). Cegła pełna czerwona, zaprawa do klinkieru brąz. Z góry dziękuję i pozdrawiam, Kamil
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.