Witam Właśnie wybudowałem sobie wędzarnię , jest po pierszych testach , łatwo w niej się uzyskuje niską i wysoką temperaturę wystarczy zakryć całkowicie od góry i jest dym jest chłodniejszy , jak zostawię otwór ( średni ) to robi się piekarnik . Na tej stronie wyczytałem termin " pieczenie wędzarnicze " ale nic więcej . Bardzo lubię mięsa pieczone , a połączenie tego rodzaju obróbki cieplnej z wędzeniem to by było to co tygrysy lubią najbardziej i tutaj moje pytanie : jak połączyć wędzienie z pieczeniem. Jak przygotować mięso ( i jakie ma to być mięsko ) jak długo i w jakiej temp. traktować , nadmieniam że nie jest dla mnie ważna trwałość produktu ( zjadamy większość zaraz po wystygnięciu ) tylko walory smakowe . Zastanawiam się nad wędzenio-pieczeniem mięsa niepeklowanego , poprzez marynowanie ( jak do grilowania z użyciem oliwy , małe kawałki mięsa ) wędzenie w dużej temperaturze i nie za długo . Proszę o odpowiedzi czy ma to sens i czy ktoś to robił . Pozdrawiam