Skocz do zawartości

ar_tur

Użytkownicy
  • Postów

    9
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia ar_tur

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dziękuję, często szybciej jest otrzymać wsazówkę od innego "zadymiacza", niż dysponując ograniczoną ilością czasu, przekopać się przez przepastne (ale jakże cenne) zasoby ulubionej strony. Wielkie dzięki za okazaną pomoc. Pozdrawiam Artur
  2. Jestem fanem wędlin "łososiowych". Proszę o informacje dotyczące przygotowania mięsa (przyprawy, peklowanie itd.) oraz czasu i sposobu wędzenia, aby otrzymać "wędzonkę łososiową". Wszystkim którzy zechcą mi pomóc z góry dziękuję. Pozdrawiam Artur
  3. O'k.
  4. W najbliższą sobotę wyruszam z rodziną nad Bałtyk, na tę okoliczność w czwartek będę wędził kolejną porcję "swojskiej", farsz dzisiaj już przyprawiony i wymieszany się "przegryza". Jutro z młodym (mój syn) zapakujemy wszystko w jelita, a w czwartek to co najprzyjemniejsze - wędzenie. Po wszystkim zrobię kilka zdjęć i chętnie je opublikuję, tylko proszę o wskazówki jak to się robi na tym forum. Pozdrawiam Artur
  5. Do Dziadka !!! Dzięki za radę. Faktycznie używam mało tłuszczu w farszu (żona nie jest fanką tłustej kiełbasy). Ale podoba mi się pomysł z jego ukrywaniem. Następnym razem postąpię według Twojej rady. Dzięki. Pozdrawiam Artur
  6. Wielkie dzięki Derex, mam nadzieję że w przyszłości będę mógł się odwdzięczyć. Pozdrawiam Artur
  7. Dzięki Derex !!! Z tego co napisałeś wynika, że traktuję swój wyrób zbyt wysoką temperaturą podczas wędzenia. Inne przesłanki chyba nie zachodzą ponieważ: na wstępie obsuszam kiełbasę w lekko ciepłej beczce ok. 30 minut bez przykrywania beczki, jelita napełniam farszem ścisło, wyrabiam farsz własnymi rękami dosyć długo (zależnie od ilości przygotowanego farszu). Wogóle traktuję swoje wyroby z wielkim "uczuciem", ale te twarde jelita mnie wkurzają. Jeśli nie zabiorę Ci zbyt wiele czasu, to proszę napisz mi jeszcze w jakiej temperaturze wędzisz, a w jakiej pieczesz kiełbasę. A nie wspominałem na wstępie, że ja robionej przez siebie kiełbasy nie parzę, tylko ją wędzę i piekę. Pozdrawiam Artur
  8. W czym tkwi błąd, że po uwędzeniu kiełbas jelita twarde i ciężko je zdjąć (niektórzy nie jedzą kiełbasy ze skórką). Przypominam sobie, że moja śp. babcia, jak uwędziła kiełbasę to jelito było cieniutkie jak pergamin i schodziło bez najmniejszego problemu. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu problemu. Pozdrawiam Artur
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.