Skocz do zawartości

amator

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia amator

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. @dymek wielkie dzięki
  2. dzięki Andy, Właśnie o to mi chodziło i częścowo dymek mi odpowiedział. Może faktycznie zbyt zagmatwałem pytania. Wiem jak zbudować wędzarnie - zasada jest tutaj świetnie opisana. Dodam że będzie to grillo-wędzarnia kompleksowa z osobną komorą wędzlniczą i z osobnym grillem. Oczywistym jest dla mnie fakt żę podczas wędzenia nie uniknę dymu w altance, ale wtedy to on tam może sobie być, nie będę wtedy raczej przyjmował gości. Moje pytania dotyczą li tylko grilla. 1, jakie wymiary komory grilowej (stosunek głębkości do szerokości do wysokości) 2, nachylenie i kształt czopucha - to już wiem od dymka 3, stosunek (i właśnie czego: kubatury komory grila, powierzchni paleniska czy powierzchni otworu komory grilla) do powierzchini i wysokości komina. Tak jak sugeruje Dymek komin będzie wychodził przez poszycie dachu. Czy napeno stosunek 1/3 do powierzchni paleniska? Nie jestem pewien ale intuicja podpowiada mi że ważniejsza jest w ty wypadku powierzchnia otworu komory grilla. pozdrawiam zadymiaczy
  3. Panie czeladniku Andy, dlaczego od razu tak ostro? Czy naprwdę Pan myśli że jestem analfabetą? Długo szukałem w zasobach internetowych informacji na ten temat. Niech Pan mi wierzy że przestudiowałem i tą stronkę dokładnie i zwymiarowany Grill znalazłem na stronie Pana ChefPaula, no i oczywiście w zakładce wędzarki. Wydaje mi się że bardzo konkretnie zadałem pytania. Dlaczego wszyscy nowi są traktowani w ten sposób? A wydawło mi się że to takie przyjazne forum. Dziękuje za pomoc Andy
  4. witam, Pozdrawiam wszystkich użytkowników tak zacnego Forum. Postanowiłem zbudować na swojej działce grillo-wędzarnie. Będzie pobudowana z klinkieru. Na tej stronie jest bardzo dużo materiałów na temat zasad jakie obowiązują przy budowie wędzarni. Nie mogę jednak nigdzie znaleźć zasad jakie obowiązują przy budowie grilla ogrodowego. Mój będzie stał w altance - na jej skaraju. Zależy mi na tym aby się z niego nie wydymiało tzn aby dym ulatniał się przez komin a nie do wnętrza altaniki. Jeśli ktoś wie jakie zasady obowiązują przy budowie komory grilla tzn wymiary: głębokość, szerokość, wysokość; ukształtowania kopuły-skosu, stosunek powierzchni otworu grilla do powierzchni przekroju komina i jego wysokości - to będę niezmiernie wdzięczny za pomoc.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.