Skocz do zawartości

dareknt

Użytkownicy
  • Postów

    14
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Olsztyn
  • Zainteresowania
    różniste :-)

Osiągnięcia dareknt

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam Przepraszam, że tak późno...ale miałem kłopot z netem. Wędzenie wyszło bardzo fajnie...jak na mój pierwszy raz. Wędliny z ładnym złotawym kolorem i w smaku całkiem całkiem :-) Mięso w zalewie trzymałem 3 - 4 dni. Mniejsze kawałki 3 dni, większe 4 dni. Miałem trzymać 2 do 3 dni....ale nie znalazłem wcześniej czasu na zajęcie się mięskiem :-) Wędliny tym razem nie wyszły słone. Szynka pomimo braku nastrzykiwania wyszła w całej objętości różówa. Oczywiście w siatkę zapakowałem dopiero po peklowaniu. Teraz zabieram się za kaszankę i golonkę konserwową...pozdrawiam wszystkich i życzę spokojnych i wesołych Świąt..... oraz naturalnie smacznych wyrobów !! :-)
  2. Wędzenie za sobą.... teraz robię parzenie szynki, kiełbas i boczku..... jedank dopiero jutro sprawdzę co wyszło.. napiszę
  3. Chwila przerwy w wyrobie domowych wynalazków :-) W trakcie roboty człek myśli co zrobił nie tak.... i chyba wyszło mi, że poprzednio kiedy miałem za słone wyroby... dałem zbyt dużo zalewy ( do przykrycia mięsa ) a nie 40 % wagi mięsa. Po drugie, chyba za długo trzymałem mięso w zalewie. Z tego co zdążyłem doczytać na forum to sól z nitrytem pekluje znacznie szybciej niż sól z saletrą. Może to jest przyczyna moich kłopotów. Coś mi się kojarzy, że gość który sprzedał mi mieszankę peklującą mówił coś, że to działa bardzo szybko......
  4. Tiaaa..... ale się napisałem..... 20 gr czy 2 dkg..... faktycznie jest WIELKA różnica...:-) Przepraszam za zamieszanie...w kolejnej porcji mięsa dałem połowę stawek.... i jutro napiszę Wam co z tego wyszło.... tyle, że tym razem peklowałem tylko na mokro.
  5. Przepraszam.... pomyliłem ilość...powinno być 20 gr.
  6. Witam Ostatnio peklowałem na sucho golonkę na konserwę oraz mięso na kiełbasę. Użyłem około 2gr peklosoli (z nitrytem) na1 kg mięsa. Mięso wyszło dużo za słone.Mam gotową mieszankę przemsłową odważoną z dużego worka. Drugi raz peklowałem boczek do pieczenia na mokro, podobnie wyszło za słone. Mam pytanie, czy skład przemysłowych peklosoli jest jakiś inny? i przez to mięso jest zbyt słone?
  7. dareknt

    Gdzie sklepik Miro???

    Jestem nowy na forum... czytam Was jednak już od jakiegoś czasu. Z tego co wyczytałem na temat sklepiku Miro.. to on powinien istnieć !!!! Miro.... tak jak sugerują inni.. podnieś ceny... a ja po opiniach innych i tak zawsze będę kupował u Ciebie.... bo lubię profesjonalne podejście do handlu i miły kontakt. Poza tym ... dobrze jest wiedzieć, że dostanie sie dobry towar. Myślę, że musisz przecierpieć trudne początki... a zaczniesz zarabiać na tyle, że utrzymasz rodzinę... i sklep :-) Czekam z niecierpliwością na otwarcie TWOJEGO sklepu.... qrde...a do Świąt tak niedaleko...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.