Skocz do zawartości

hercules

Użytkownicy
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Kutno

Osiągnięcia hercules

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam, jak obiecywałem opiszę efekty niedzielnego wędzenia białej kiełbasy. Najpierw w sobotę zacząłem poszukiwać odpowiedniego surowca. Pierwszy wybór padł na sklep drobiowy, ale kiełbasa biała była juz tam parzona, a do tego podzielona na kawałki. A więc podreptałem do "Koniarka", a tam moim oczom ukazła się biała kiełbaska surowa. Kolor mięsiwa w środku wskazywał, że pewnie jest potraktowana peklosolą więc pasuje. Wziąłem na próbę 5 kawałków oczywiście ze sobą połączonych aby było łatwiej powiesić to na kiju. Zajrzałem po drodze do innych sklepów, ale nie zauważyłem takiej żeby miała mięsko w środku czerwonawe. Pozostałem więc przy tych 5 kawałkach. Niedziela, przy okazji wędzenia szynek, boczku, baleronu i polędwicy wstawiłem do wędzarni na kiju zakupione kiełbaski. Drzewko owocowe. Wędziłem ok.2,5h w raczej chłodnym gęstym dymie, a póżniej około 30min. w dość ciepłym, rzadkim, później parzyłem razem z wędzonkami ok.30min. Kolor zadowalający, przekrój sami ocencie, a smak bajera, lekko czosnkowy, mocno wędzony. Podsumowując jest dobra i przy braku czasu na własne wyroby można uwędzić, lecz trzeba wybrać odpowiedni surowiec. Ja następnym razem pokuszę się zrobić kiełbasę całkiem swojską. Doświadczenie z białą kiełbasą dodało mi poprostu chęci. :-) Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy, dzięki za odpowiedzi. hercules http://hercules78.host247.pl/wedlinydomowe/00.JPG http://hercules78.host247.pl/wedlinydomowe/01.JPG
  2. Jak będę miał więcej czasu to napewno coś sam ukręcę z kiełbas. Jak narazie, bedę robił wędzonki w niedzielę to dorzucę do wędzarni białej kiełbasy ze sklepu, a efekty napewno opiszę na forum. Dzięki za wszystkie rady :-). Pzdr hercules
  3. Ok dzięki za naprowadzenie na ten post bo wcześniej się na niego nie natknąłem. Kupię troszkę kiełbasy białej i bez żadnych specjalnych przygotowań wrzucę ją do wędzarni przy okazji wędzenia wędzonek na święta. Zobaczymy co wyjdzie. Będę wędził w niedzielę i na pewno opiszę na forum co wyszło. hercules
  4. Ostatnio wpadłem na pomysł uwędzenia białej kiełbasy ze sklepu. Czy może ktoś z forumowiczów próbował takiego pomysłu, jeśli tak to jakie uzyskaliście efekty? Jakieś specjalne przygotowania, czy prosto na kij i do wędzarni? Pzdr hercules
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.