Skocz do zawartości

Alvit

Użytkownicy
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Kontakt

  • strona WWW
    http://www.adrem.waw.pl

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Zielonka
  • Zainteresowania
    Las, myślistwo, kynologia

Osiągnięcia Alvit

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Alvit

    Dzik

    Może i ja w końcu coś od siebie :grin: podam przepis jaki od paru ładnych lat stosuję i myslę że jak ktoś z Was się na niego zdecyduje to nie będzie zawiedziony Na 10 kg kiełbasy !!! 160 !![160]!! gram peklosoli + płaska łyżka soli kuchennej przy wyrabianiu ! około 1,5 - 2,5 kg boczku lub podgardla tłustego sarna około 2 kg najlepiej łopatka na kleistość (albo wołowe) 1,5 torebki pieprzu grubo zmielić!![30]!! jak ktoś lubi pieprz to 2 torebki i koniecznie pieprz brubo zmielony! miałki daje posmak goryczy ! 2 garści majeranku można dodac łyżeczkę orginalnej przyprawy do kiełbasy myśliwskiej ale tylko małą łyżeczkę ! 10 ziaren jałowca rozgniecione i zalane wrzątkiem czosnek 1,5 ząbka na kilogram czyli około 1,5 główki 4 łyżki cukru + 1 szklanka wody dodać do sarniny lub wołowiny na kleistość Peklujemy jednego dnia na drugi dzień można przerabiać mięso dające klej mielimy 2 razy boczek podgardle (tłuste) mielimy na drobnym sitku 1 raz ja mięso z dzika mielę na średnim sitku,nie robię więkrzych kawałków,nio chiba że udało mi się pozyskac jakąś bardzo młodą sztukę :wink: Bardzo wskazane jest żeby wyrobiony farsz z przyprawami (bez czosnku) poleżakował sobie z 10 godzin. Czosnek dodajemy przed napychaniem. Wędzę w temp ok. 70-80 stopni ok 2 godziny dopóki kiełbasa się ściśnie jest gorąca i dostanie koloru Po uwędzeniu parzymy 15 minut w temperaturze ok 90 stopni po czym zalewam zimną wodą i wieszam do wystygnięcia smacznego
  2. Alvit

    Zapal świecę

    Wyrazy współczucia i żalu
  3. Witam Temat kiełbasiany więc pozwolę sobie zadać w nim 2 pytania , o co chodzi z tą solą? dla czego dajecie nie jodowaną, swoją drogą to dopiero tu dowiedziałem się że jest nie jodowana ! i druga sprawa, czy dobrze robię, po wędzeniu i sparzeniu kiełbasy, zalewam ją przez chwilkę zimną wodą ,czy to jest konieczne? Jutro kręcę kiełbaskę z dzika
  4. Alvit

    Prośba o Głosy

    i punkcik odemnie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.