witam wszystkich. Jestem nowicjuszem który bacznie przygląda się Waszym poczynanion, oraz sam staram się trochę eksperymentować.Zdobyłem sie na odwagę i chciałem zadac pytanie związene z wyrobem oscypka. Do wyroby używam mleka od gospodarza , oczywiście z udziałęm podpuszki. Kilka razy wykonałem ten serek wydaje mi się że z wynikiem dobrym (smakował tym którzy próbowali), ale moje pytanie jest związane z tym dlaczego mleko po dodaniu podpuszczki nie zcieło sie tak jak zwykle to znaczy skrzep nie był zwięzły był raczejgrudkowaty i nie dało sie nic z tego zrobić. Ponadto zaobserwowałem po podgrzniu mleka że na powierzchni tworzył się tzw. korzuch(mleko ogrzałem do temp ponadd 50 st, C, i dodałem ponad pół łyżeczki podpuszczki na 30 litrów mleka). Drudie pytanieto ile powinno wyjść sera z 30 litrów mleka bo mi za każdym razem wychodzi inaczej. Co ja robię nie tak , proszę o odpowiedź