witam drogi jarek_lech z mojego niewielkiego (w porównaiu z niekturymu tutaj) doświadczenia (w tym roku zrobiłem grila z kamieni polnych i cegły) mogę ci powiedzieć, że najlepiej sprawdza się na tego typu budowle stara pofolwarczna cegła, jak to mówią fachowcy jak w nią pukniesz młotkiem to dzwoni, w rzeczywistości jest jak klinkier. Ja osobiście zrobiłem ruszt z płaskowników i na dole rewizje do wurzucenia popiołu. Sprawdza się super nie ma problemu z rozpaleniem, cug jest ok no i nie trzeba wybierać popiołu bo sam spadnie z rusztu. Odnośnie komina to przynajmniej przy grilu (wiem jak z wędzarnią) ale wszystkich których pytałem odradzali mi komin a to z prostego powodu musi mieć stosunkowo duży przekrój aby odebrać dym i jak jest za mały to dym leci ci prosto w oczy. skorzystałem z tej porady i dzięki temu właśnie się zabieram za zrobienie stylowego daszku nad grilem. pozdr