moja praca mgr dotyczy określenia charakterystycznych związków poprzez metodę SPME, muszę określić nazwy charakterystyczne właśnie dla oscypka. początkowo miał to być oryginalny oscypek od bacy robiony tylko z mleka owczego ale wiadomo jak jest.... dlatego temat zmodyfikowano sery typu oscypek a to już różnica bo może być z zakładu oscypki przeyłane są w opakowaniach hermetycznych, następnie musiałam je zamrozić bo w Kołudzie robią też je przez okres wypasu owiec czyli wiosna-lato - nie sądzę zeby opakowanie zmieniało one zapach produktu- z tego co miałam a studiach opakowania takie nie mogą wpływać na żywnośc bo gdyby tak było nie mogłyby być dopuszczone do kontaktu z żywnością jeśli chodzi o wyjazd do Kołudy myślałam o tym ale tam mogę jechać tylko popatrzeć i popytać nikt nie zezwoli mi z Akademii wykonać tam badań - tu mam aparaturę do SPME, więc mam na czym wykonać badania, druga sprawa to jak pisałam oni ostatnią produkcję sera mieli 4.10.2007 (mam też ten ser) bo już mleka do przyszłego roku owce nie dadzą[/b]