Witajcie,
od jakiegoś czasu podczytuję forum, bo moją głowę zaprząta taki pomysł:
budujemy dom, w którym jest zaprojektowany grill ogrodowy z kominem jak od piekarni. Ponieważ z przyczyn różnych nie chcemy z niego zrezygnować (choć kosztować będzie niemało) to myślę o jego bardziej racjonalnym wykorzystaniu (czyt. również jako komin od wędzarni).
Sytuacje przedstawia się następująco:
Przekrój
http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/wdzarnia.jpg
Rzut
http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/Taras.jpg
Kanał dymowy chciałbym puścić pod powierzchnią tarasu a palenisko zrobić w skarpie między tarasem a ogrodem. Niestety jak widać taras jest wielkości lotniska dla szybowców i obawiam się czy przewód od paleniska do komory nie będzie za długi, przez co dym wychodzi się i z wędzenia nici.
Kanał dymowy chcę zrobić z rur kamionkowych (jak do kanalizy), ale nieużywanych ;-).
Proszę o wskazówki praktyczne bo smak domowych wędlin to smak mojego dzieciństwa i bardzo mi do nich tęskno.
Pozdrav