Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi, z pewnością z nich skorzystam. :smile: Wczoraj odbyłam objazd po dwóch pobliskich koziarniach, produjkujących sery i o ile pierwsza z nich nie przyniosła specjalnych rezultatów bo pan właściciel spieszył się do mechanika :???: o tyle druga wypadła całkiem owocnie, a i przy okazji zaszczepiła nowe pytania. Pani tam pracująca odradzała dojrzewalnię w piwnicy, jako że istnieje tam ryzyko dostania się myszy czy innych nieproszonych gości. - Co Wy o tym sądzicie?? Wiem, że w wielu przypadkach piwnica się sprawdza, myślałam że u mnie tez tak będzie, ale teraz już jestem skołowana :???: Ciekawa jestem tez czy korzystacie w produkcji z phmetru, bo termometr jest chyba nieodzowny i bezdyskusyjny. A jeszcze pytanie do farmerki63: dlaczego akurat topola na pólkach?? Byłam na twojej stronie po raz kolejny (ach te widoki..... :tongue: mniam) i doczytałam że pólki w dojrzewalni masz topolowe - czy to ma jakies znaczenie?? Pozdrawiam :smile: