Skocz do zawartości

pisiorek

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Bielsko-Biała

Osiągnięcia pisiorek

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dzięki, pozdrawiam.
  2. Nie wiem czy w dobrym dziale piszę tego posta, jeśli nie to proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce. Chciałbym kupić formę średniej wielkości do wyciskania oscypków, czy ktoś wie gdzie taką można zdobyć ?
  3. pisiorek

    Oscypki

    Witam się pięknie, Mam kilka pytań dotyczących serów oscypkopodobnych, proszę o podpowiedź osób, które już są po okresie "ząbkowania" w tej dziedzinie. 1. Jak długo od momentu dodania podpuszczki do mleka należy czekać na skrzep ? Kiedy można odcedzić ser i przystapić do dalszej obróbki ? Rozumiem, że wpływa na to wiele czynników, ale chodzi mi głównie o rząd czasu, a nie szcegółowe określenie w sekundach. Godzinę, dwie czy może pół dnia ? 2. Przerobiłem kilka tutejszych kursów wyrobu ocypków i zauważyłe an zdjęciach, że skrzep jest cięty w trakcie krzepnęcia różnymi sprzętami. Czemu to służy i czy jest to konieczne ? 3. Po zakończeniu krzepnięcia, należy odcedzić ser od serwatki, czy podgrzewać go w serwatce ponownie, do temperatury ułatwiającej jego formowanie ? Na tym forum spotkałem się z dwoma sposobami, gdzie oprócz wymienionego przeze mnie sposobu jest drugi, gdzie po odcedzeniu sera od serwatki, moczy się go w gorącej wodzie i formuje na mniejsze porcje. Z góry dziękuję za pomoc.
  4. Zrobiłem już kilka wędzeń i ogólnie nie jest najgorzej, ale mam zastrzeżenia co do kiełbasy. Ogólnie wzorem kiełbasy, dla mnie, jest kiełbasa z dzieciństwa, dziadek taką robił, była stosunkowo wilgotna i miała w środku coś na podobiznę galaretki, w smaku rewelacja. Taką chciałbym zrobić, ale zawsze wychodzi zbyt sucha, może ktoś z Was zna i podpowie sposób na uzyskanie takiej kiełbasy.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.