Skocz do zawartości

bluenet

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Piła
  • Zainteresowania
    gotowanie, informatyka, sport, polityka

Osiągnięcia bluenet

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam serdecznie. Chciałem się pochwalić, że zrobiłem własnoręcznie kiełbaskę wg przepisu Sakoza. Wiem oczywiscie jakie błędy popełniłem, ale jestem zachwycony. Przede wszystkim ma swietny smak, kolor, fakturę i wiem co "w środku jest:-)". Jeżeli chodzi o błędy to pomyliłem oczka w maszynce zamiast 8 mm to 4 mm oraz dałem za mało słoniny. Następna będzie napewno lepsza. Kielbasa nabrała pieknego koloru już podczas osiadania (ok 30 min), potem ją zaparzyłem w 80 st. (30 min) a potem powiesilem w kuchni przy srednio nagrzanym kaloryferze. Po 3 dniach wygląda jak ta na zdjęciu Sakoza. Jest pieknie pomarszona. Jedynie nie pachnie wędzeniem. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę spełnienia najkrytszych wędliniarkich marzeń.
  2. z niecierpliwością czekam na efekty Twojej pracy. Zrobiłem nieco zmodyfikowaną wersję kiełbasy pieczonej-suszonej wg Sarkoza. Tez myślę o wcześniejszym sparzeniu jej a następnie wysuszaniu. Nie do końca jestem pewien w jakiej temperaturze suszyć. Zgadzam sie z opinia ze 130 stopni lub 50-75 z termoobiegiem. Czytałem tez ze można suszyć w przewiewnym miejscu z temperatura ok 5-10 stopni (np piwnica). Proszę o opinie i efekty Twojego suszenia.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.