Skocz do zawartości

bogdan 1959

Użytkownicy
  • Postów

    38
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Kontakt

  • strona WWW
    http://www.kominkowewkladywedzace.pl

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Rajcza
  • Zainteresowania
    wędzenie w kominku pokojowym

Osiągnięcia bogdan 1959

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Idąc za radami kolegów nie będę wypowiadał się złośliwie co do Twojej wiedzy. Toshiba już Ci wyjaśnił o co w tym biega. Patent nie upoważnia do sprzedaży produktu, jest tylko zabezpieczeniem przed powielaniem pomysłu/wynalazku. Zastanów się lepiej na spokojnie, czy nie zrobisz komuś krzywdy swoim wynalazkiem ? Czy jesteś gotowy na poniesienie wszelkich konsekwencji związanych z łamaniem przepisów prawa i narażaniem ludzi na utratę zdrowia lub życia ? http://images37.fotosik.pl/318/bc0b386a2d1d4001med.jpg Wiesz -coś nie coś wiem. Tylko tylko nie wiem czy Ty wiesz co to jest "Aprobata techniczna" i kiedy jest dopuszczona.
  2. http://images43.fotosik.pl/323/d1cd2b356fc36984med.jpg W" Biuletynie Urzędu Patentowego nr14 z 2008r" na str 20 jest wyraźnie napisane co jest przedmiotem patentu. Przedmiotem patentu jest komora a nie sposób podłączenia. https://ipu.uprp.pl/portal/c/document_library/get_file?folderId=46315&name=DLFE-7911.pdf&di=1236823020450 [ Dodano: Sob 07 Sie, 2010 23:25 ] waha się od 800zł do 1500zł zależy od pośrednika.
  3. http://images39.fotosik.pl/319/4e73e832833e38a6med.jpg Ja sobie siedzę i czekam na efekty bo za chwile będę wyciągał.
  4. (WO/2008/082317) FIREPLACE INSERT USED FOR FOOD SMOKING PURPOSES Biblio. Data Description Claims National Phase Notices Documents Permanent Link Bookmark this page Latest bibliographic data on file with the International Bureau Permanent Link Bookmark this page Pub. No.: WO/2008/082317 International Application No.: PCT/PL2007/000082 Publication Date: 10.07.2008 International Filing Date: 21.12.2007 Chapter 2 Demand Filed: 21.07.2008 IPC: F24B 1/182 (2006.01), A23B 4/052 (2006.01) Applicants: P.P.H.U KOMINKOWY WKLAD WEDZACY [PL/PL]; ul. Cieszynska 365, PL-43-382 Bielsko-Biala (PL) (All Except US). MACIEJOWSKI, Boguslaw [PL/PL]; (PL) (US Only). Inventor: MACIEJOWSKI, Boguslaw; (PL). Agent: RYGIEL, Andrzej; Kancelaria Rzecznika Patentowego, ul. Bohaterow Warszawy 26 Lok. F, PL-43-300 Bielsko-Biala (PL) . Priority Data: P-381453 30.12.2006 PL Title: FIREPLACE INSERT USED FOR FOOD SMOKING PURPOSES Abstract: The object of the invention is a smoking fireplace insert used for food smoking purposes, constituting an accessory of fireplaces used for room heating. The fireplace insert comprises a shape of smoking chamber (V) located in the fireplace emissions exhaust area between the fireplace insert (5) and the elbow pipe (6), the smoking chamber (1) is provided with an emissions inlet (8) and outlet (10) as well as the door (14) located on at least one of the side walls (13) of the fireplace insert. Designated States: AE, AG, AL, AM, AT, AU, AZ, BA, BB, BG, BH, BR, BW, BY, BZ, CA, CH, CN, CO, CR, CU, CZ, DE, DK, DM, DO, DZ, EC, EE, EG, ES, FI, GB, GD, GE, GH, GM, GT, HN, HR, HU, ID, IL, IN, IS, JP, KE, KG, KM, KN, KP, KR, KZ, LA, LC, LK, LR, LS, LT, LU, LY, MA, MD, ME, MG, MK, MN, MW, MX, MY, MZ, NA, NG, NI, NO, NZ, OM, PG, PH, PL, PT, RO, RS, RU, SC, SD, SE, SG, SK, SL, SM, SV, SY, TJ, TM, TN, TR, TT, TZ, UA, UG, US, UZ, VC, VN, ZA, ZM, ZW. African Regional Intellectual Property Org. (ARIPO) (BW, GH, GM, KE, LS, MW, MZ, NA, SD, SL, SZ, TZ, UG, ZM, ZW) Eurasian Patent Organization (EAPO) (AM, AZ, BY, KG, KZ, MD, RU, TJ, TM) European Patent Office (EPO) (AT, BE, BG, CH, CY, CZ, DE, DK, EE, ES, FI, FR, GB, GR, HU, IE, IS, IT, LT, LU, LV, MC, MT, NL, PL, PT, RO, SE, SI, SK, TR) African Intellectual Property Organization (OAPI) (BF, BJ, CF, CG, CI, CM, GA, GN, GQ, GW, ML, MR, NE, SN, TD, TG). Publication Language: English (EN) Filing Language: English (EN) Co za elitarny klub naukowców. Wszyscy dla nich to durnie i ignoranci ,nie widzieli nie jedli nie sprawdzali patentu ani w Polsce ani na świecie. No jeszcze trochę i udowodnią że słońca nie ma. Pozdrawiam.
  5. Dobranoc
  6. [ Dodano: Sro 04 Sie, 2010 23:47 ] Dzięki za oświecenie bo ja zawsze myślałem że tlen tylko podtrzymuje procec spalania
  7. [ Dodano: Sro 04 Sie, 2010 23:05 ] Dobra teoria dołóż trochę a zrobimy piec Martenowski a wędzenie będzie trwało ułamki sekund tylko podejrzewam że inaczej będzie się nazywało. Pozdrawiam
  8. Ja to rozumiem tak. Palę w kominku dla tego aby mieć ciepło. Reguluję szybrem dopływ gorącego dymu (bo najbardziej mi na nim zależy). Skoro np. w komorze chcę by było 55 st. C to trzeba ten szyber tylko bardzo mało otworzyć czy tak ? Druga sprawa to nigdy nie jest tak, że (patrząc na rysunek) wylot spalin z kominka do komina jest zaraz nad kominkiem. Po to jest czopuch nad kominkiem i wylot spalin w górnej części czopucha aby powietrze nagrzewało się dodatkowo od rury spalinowej. A w układzie jak na rysunku 80 % spalin od razu z kominka uchodzi do komina. Tak mi się wydaje przynajmniej i proszę nie brać tego jako szukanie dziury w całym tylko zapytanie i prośbę o wytłumaczenie całego procesu. Pozdrawiam Bardzo dobrze zauważyłeś w momencie wędzenia kominek nie może pracowac na pełnych obrotach. Ja wędzę sporadycznie tylko na własny użytek raz dwa razy w miesiącu i dla takich użytkowników jest przeznaczony, ale poza tym mam zwiększone pole grzewcze. Pole powierzchni rury 200mm na wysokości 0,6m to 2*3,14*0,1*0,6=0,3768m2 Natomiast powierzchnia wkładu oddająca ciepło to 0,6*0,6*2+0,4*06*4=0,72+0,96=1,68m2 Podejrzewam że Ty z nielicznych zrozumiesz o czym mówię. Pozdrawiam
  9. No właśnie –„Gdyby złośliwośc ludzka i tępota miały skrzydła to niektórzy ludzie fruwali by ponad chmurami.” Jeśli ktoś nie chce zrozumiec to nie zrozumie nigdy.
  10. Trudno polemizowac z tak wyszukanymi uwagami. Andy jeśli połączysz kilka wkładów szeregowo to zwiększy się powierzchnia grzewcza/czyli ciepło które wytwarza się w procesie spalania, a które ucieka do komina i grzeje panu Bogu stopy , zostanie oddane do czopuchu i jeśli masz dobrze zrobione rozprowadzenia to będzie grzało Ci mieszkanie. Nie będziesz grzał komina od środka bo im większa powierzchnia grzewcza w mieszkaniu tym mniejsza temperatura spalin wchodzących do komina. Nie umiem tego prościej opisac ale może się podciągnę to lepiej wyoślę . Natomiast co do temperatury panującej w komorze to jak sobie napalisz Kempes taką będziesz miał oczywiście jak się ją nauczysz utrzymywac.
  11. Nic dodac nic ując prawidłowy tok myślenia.
  12. http://images35.fotosik.pl/175/02e31b55c9c4661cmed.jpg
  13. http://images49.fotosik.pl/297/1ebd03c5163537c2m.jpgBez zmiany konstrukcji przy zastosowaniu trójnika z szybrami pod wkładem wędzącym uzyska się sterowanie dopływu dymu lub jego całkowicie odcięcie do komory wędzącej. [ Dodano: Nie 23 Maj, 2010 22:44 ] http://images43.fotosik.pl/297/ca390e648510a8bdm.jpg W konstrukcji pokazowej trójnik z szybrami jest zabudowany ale z niego nie korzystam, nie ma takiej potrzeby.
  14. miro szkoda że nie byłeś na targach budowlanych w Bielsku-Białej inaczej byś teraz pisał
  15. Może i warto popracowac ale uwagi typu są rzeczywiście pouczające ,w piecu czy w kominku jak wciśniesz nos do paleniska wygaszonego to też nieprzyjemnie pachnie ale tam nosa się nie wkłada /nie ma takiej potrzeby /a na pomieszczenie i tak zapachy się nie wydostają
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.