Bardzo dziękuję wszystkim za szybkie i konkretne odpowiedzi.
Wiem, żę przewód dymowy powinien być większy, ale nie mam zbytnio jak go zrobić inaczej. To będzie wędzarnia razem z grilem i wszystko razem w altanie. Nie chce aby zajmowało dużo miejsca, a zarazem chcę aby było estetyczne i tworzyło pewną całość. Wszystko będzie miało z tyłu komin dwukanałowy i będzie przylegać do ściany. (zdjęcie poniżej).
Zostało mi po budowie kilka sztuk pustaków wentylacyjnych jakie chce użyć mają 188x188mm, a w środku fi 140mm, nie chce używać byle jakiej rury stalowej ze złomowiska, a kwasoodporna troche kosztuje.
Czym zatem najlepiej wyłożyć wędzarnie szamotem czy drzewem jeśli tak to jakim ?
Jeszcze jedno, spód wędzarni będzie także z klinkieru czy mam tam zamontować jakąś blache ? Jeśli tak to czy ze stali nierdzewnej, czy to będzie miało jakieś znaczenie ?
Czy jakieś odprowadzanie skroplin tez powinienem przewidzieć.
Wlot dymu do wędzarni będzie spod spodu czy musze zastosować jakąś końcówke z daszkiem aby nie kapał tam tłuszcz ?
Obawiam się także czy komora wędzarnicza nie będzie za mała 650x440x440mm, nie chodzi mi o to czy się zmieszczą wyroby tylko czy to będzie działać ?
Wiem, że dużo tych pytań, ale z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Jeśli ma ktoś jakieś uwagi do tego projektu to chętnie przeczytam.
Pozdrawiam, KUHI
http://images47.fotosik.pl/86/218049ebc50e950bmed.jpg