Yogi. fajny przepis tylko nie wszystko kumam. Ten przepis jest napisany językiem wędliniarzy, którego niestety nie uczyli w liceum (a było prawie ćwierć wieku temu) :sad: heiterfuchs No nie wiem czy wyjdzie. :question: chyba więcej przypraw trzeba. Poszperałem troszkę w necie i znalazłem na niemieckich forach: http://www.chefkoch.de/forum/2,70,341573/Grundrezept-Thueringer-Bratwurst.html Tylko co to jest ten Schweinebauch :question: Brzuch świnki :question: :grin: No i jeszcze http://www.chefkoch.de/forum/2,70,460836/Bitte-um-Hilfe-fuer-meine-erste-Bratwurst.html I znowu - co to jest Bauch :question: - mam brzuch świnki zemleć? :lol: Znających niemiecki kolegów uprzejmie proszę o pomoc. Odwdzięcze się tłumaczeniami języka kraju, w którym powstają szynki parmeńskie.