Skocz do zawartości

radekam

Użytkownicy
  • Postów

    14
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Siedlce
  • Zainteresowania
    Piwko domowe

Osiągnięcia radekam

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. radekam

    Przywitanie

    Jakby zlot mazowiecki nie wyszedł to może by wyszedł wschodnoiomazowiecki :question: . Zamelduję się ze swoim piwkiem :grin:
  2. radekam

    Przywitanie

    Witam piwno-zadymiarskiego kolegę z dawnego siedleckiego :grin:
  3. radekam

    Bratwurst

    Yogi. fajny przepis tylko nie wszystko kumam. Ten przepis jest napisany językiem wędliniarzy, którego niestety nie uczyli w liceum (a było prawie ćwierć wieku temu) :sad: heiterfuchs No nie wiem czy wyjdzie. :question: chyba więcej przypraw trzeba. Poszperałem troszkę w necie i znalazłem na niemieckich forach: http://www.chefkoch.de/forum/2,70,341573/Grundrezept-Thueringer-Bratwurst.html Tylko co to jest ten Schweinebauch :question: Brzuch świnki :question: :grin: No i jeszcze http://www.chefkoch.de/forum/2,70,460836/Bitte-um-Hilfe-fuer-meine-erste-Bratwurst.html I znowu - co to jest Bauch :question: - mam brzuch świnki zemleć? :lol: Znających niemiecki kolegów uprzejmie proszę o pomoc. Odwdzięcze się tłumaczeniami języka kraju, w którym powstają szynki parmeńskie.
  4. radekam

    Bratwurst

    Yogi. Jasne. Bratwurst, jak pamiętam z niemieckiego to chyba "kiełbasa pieczona" Wurst-kiełbasa braten-piec czy ja koś tak :question: Mi chodzi o kiełbaski turyńskie, takie jak w berlińskich imbissach. Takie białe, cienkie, drobno zmielone. Podają je tam w małych, przekrojonych bułeczkach z musztardą lub keczupem. Coś jak na fotce: http://kopalniawiedzy.pl/kielbasa-najstarszy-przepis-Turyngia-Hubert-Erzmann-Muzeum-Niemieckiej-Kielbasy-Thomas-Maeuer-3638.html PePe Ja też raczej nie bardzo z języków obcych, ale jest tłumaczenie google - chociaż i tak nie wszystko jest jasne. http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://schmidling.com/brats.htm&ei=CTneSdOaEoSK_QbalpykAQ&sa=X&oi=translate&resnum=2&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dbratwurst%2Brecipe%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dcom.mandriva:en-US:official%26hs%3DecJ
  5. radekam

    Bratwurst

    Witam. Będąc w Niemczech zawsze z wielką chęcią zajadam się tamtejszymi Bratwurstami z grilla. Można je kupić niemal wszędzie, na gorąco po 1 EUR za sztukę razem z małą bułeczką. Kupiłem je rok temu w supermarkecie przy granicy i jeszcze kilka sztuk mam w zamrażarce, ale już się kończą - no i wiadomo, takie nie smakują najlepiej. Niestety w Polsce są one nie do dostania. W necie znalazłem przepis: http://schmidling.com/brats.htm Co na jego temat myślicie? A może już ktoś robił takie Bratwursty? Sezon grilowy już wkrótce a te kiełbaski są naprawdę pyszne!!!
  6. radekam

    Przywitanie

    Naucz ich jeszcze piwko robić :lol:, do dobra wędlinka bez dobrej popitki to jak by pół wędlinki.
  7. No ja jeszcze jestem zarejestrowany na http://www.browar.biz/forum/. Pisze tam w prawym górnym rogu: Statystyki Forum Browaru - Dyskusje: 73 464 - Posty: 799 966 - Użytkownicy: 30 919
  8. radekam

    Przywitanie

    Gonzo - dzięki za link. Człowiek się lepiej czuje jak kuma o co chodzi :!:
  9. radekam

    Przywitanie

    Kto wie... do sierpnia jeszcze daleko ... Tyle tylko że pewnie nie przywiozę domowych wędlinek - wstyd byłby wielki bo przy wiedzy i umiejętności forumowiczów nie mam co startować ze swoimi wyrobami. Chyba że w zamiast mięska przywiózłbym kilka kratek swojego piwka - nie wygonicie mnie może. Co do warsztatów nie ma sprawy. Można wrzucić do auta klamoty i trochę słodów. Kwestia dogadania.
  10. radekam

    Przywitanie

    Witam Na stronkę trafiłem z piwo.org, którą regularnie przeglądam. Robię piwo domowe, a do piwka, jak powszechnie wiadomo warto czasami coś przegryść - i to nie szynkę za 10 zł. Stąd zainteresowanie domowymi wędlinkami. Póki co będę raczej czytał, czytał i się uczył - w temacie wędlin jestem kompletnie zielony. Za to jak by ktoś się interesował piwkiem - to służę pomocą (oczywiście raczej nie na tym forum - chyba że admin pozwoli :lol: ).
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.