Skocz do zawartości

Tilikum

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Pisz
  • Zainteresowania
    domowy wyrób wędlin, piwa, wina itp

Osiągnięcia Tilikum

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dzięki HEKTOR za zainteresowanie tematem. Jutro zalewam strop a jak zaleję to wrzucę fotki z całego procesu dotychczasowej budowy w nowym temacie. Nie doczekałem się odpowiedzi Andy'ego więc po przewertowaniu jeszcze raz tego i innych tematów podniosłem jeszcze komorę paleniska o 7 cm, strop paleniska wyjdzie mam nadzieję około 5-6 cm grubości, zobaczę jutro. Mam nadzieję, żę spełnię minimalne warunki dobrego spalania drewna bo to było celem wędzarni przy jednoczesnym wpasowaniu w istniejące zagospodarowanie podwórza. Już na święta z wędzonkami nie zdążę i zrobię w starej wędzarni u kumpla, ale na majówkę to już będzie u mnie Pozdrawiam dymnie
  2. Witam Wędzarniczych Braci! Nie będę zbytnio oryginalny jeżeli napiszę, że gdy zupełnie przypadkiem przeczytałem artykuł kolegi Andyandy'ego to całkowicie zmieniło się moje podejście do budowy wędzarni. Od kilku lat korzystam z wędzarni kolegi mieszkającego ulicę dalej, którą wspólnie zbudowaliśmy. Po przeczytaniu artykułu na temat spalania drewna i zdecydowanie słuszniejszego wykorzystania drewna na ile to było możliwe wędzarnię zmodyfikowaliśmy, ale nie da się przeskoczyć 1,2 metrowego kanału dymowego i nieocieplonej komory wędzarniczej z cegły. Ponieważ od jakiegoś czasu nosiłem się już z budową własnej, osobistej wędzarni, więc projekt Andyandy był jedynym słusznym wyborem. Po dwukrotnym, dokładnym przewertowaniu niniejszego tematu chciałbym jednak jeszcze uzyskać potwierdzenie autora do moich przemyśleń i rozwiania wątpliwości. Z racji wbudowania wędzarni w istniejące już uwarunkowania moja komora spalania wymurowana z kostki granitowej ma wymiary szer. 54 cm na gł. 70 cm i pytanie: czy wysokość paleniska 43-45 cm będzie wystarczająca? Kolejne pytanie czy strop nad paleniskiem 4 cm będzie dobry? czy lepiej zrobić 5 cm? Planowany jest przepust w tropie 20 cm i kolejne pytanie o wielkość deflektora? Komora wędzarnicza projektowana jest o wysokości 130 cm. No i jeszcze jedno pytanie, które się zrodziło przy zakupie materiału na komorę wędzarniczą u znajomego stolarza. Kiedy powiedziałem mu o planach wyłożenia komory wędzarniczej deską sosnową stanowczo odradzał twierdząc, że sosna pod wpływem temperatury będzie się pociła żywicą co "na pewno" zaowocuje kwaśnym posmakiem wędzonek, proponował drewno liściaste - np. lipę lub grab. Czy ktoś z Braci miał takie problemy? planuję wyłożenie komory do wysokości 30 cm blachą. Jak już trochę ogarnę moją budowę to oczywiście założę własny wątek ze zdjęciami. Pozdrawiam dymnie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.