Skocz do zawartości

rulez

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Kontakt

  • strona WWW
    http://rulez.com.pl

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Syców
  • Zainteresowania
    IT, wędzenie, wino

Osiągnięcia rulez

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Podsyłam zdjęcia z mojej wędzarni. Jest oczywiście do przeróbki, bo dzrzwi są za nisko, ale z tym musze zaczekać, jak będę miał jakieś wolne moce przerobowe zimą. Wędzarnia standardowa. 2 paleniska. jedno do cieplego, 2 do zimnego. Zdjęcia nie za ładne, ale ale nie miałem czasu posprzątać. Zaktualizuje zdjęcia, jak wędzarnia będzie skończona, czyli jak drzwiczki będą na swoim miejscu, będzie ładnie ułożone drewno i blat z kamienia będzie skończony . http://www.litwiniak.com.pl/wedzarnia/DSC_3593_.jpg http://www.litwiniak.com.pl/wedzarnia/DSC_3594_.jpg http://www.litwiniak.com.pl/wedzarnia/DSC_3595_.jpg http://www.litwiniak.com.pl/wedzarnia/DSC_3596_.jpg http://www.litwiniak.com.pl/wedzarnia/DSC_3597_.jpg Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, co można poprawić, czy lepiej postawić nową, będę zaszcycony, jeśli je tu umieści.
  2. rulez

    Problem z kiełbasą z dzika

    Szczepanie, no kielbasa dobra - ta ktora ma dobrą konsystencję jest również dobra w smaku. Natomiast ta sflaczała, jest niezbyt smaczna. nie mowie, ze nie do zjedzenia, ale smak pozostawia wiele do zyczenia. Poza tym, jest taka mazista, jak pasztet. Co do tych temperatur, to tez mam wątpliwość, bo wiadome jest, ze najwyżej jest najcieplej. Ale ja i jeden dobry kij z kiełbachą wyciągnąłem z najwyższego poziomu... Jeden ze środkowego i jeden z najniższego. I tu jeśli chodzi o najniższy poziom kij z dobra kiełbachą wisiał przy drzwiach. Generalnie jutro zrobie zdjęcie wędzarni i umieszcze. Pozdrowienia.
  3. rulez

    Problem z kiełbasą z dzika

    Marku, wlasnie w tym sęk (i tego tematu na pewno by nie bylo na forum) że w wedzarni wisiało 9 kijów z kiełbasą na 3 poziomach. 4 są dobre. 5 nie. Dobre były: 1 z dolnej poziomu był dobry. 1 ze środkowego rzędu i 1 z najwyższego. Gdyby mialo sie okazać, ze z najniższej partii kiełbasa jest ok, a wszystko co wisiało wyżej sie spieprzyło, to wiedziałbym, ze cos jest nie halo przy wedzeniu. No ale jak na 1 kiju w srodkowym rzedzie 2 pętka mam ok, a 2 do kitu, to zastanawiam sie, co jest nie halo. Nie robilem rozkladow temp. w wedzarni, jest to wedzarnia 'nowa' ale 5 wieprzkow i 1 dzik juz na niej przeszlo i nigdy nie bylo problemow...
  4. rulez

    Problem z kiełbasą z dzika

    kurcze, dobry patent. chyba bede zmuszony tak ja przerobic. dodam jeszcze, ze ta gorsza kielbaska w konsystencji jest jak pasztetowa... taka jakas mazista... sprobuje jeszcze jednego kija wrzucic do wedzarni i delikatnie w zimnym dymie podwedzic, zobaczymy, co sie stanie.
  5. rulez

    Problem z kiełbasą z dzika

    Witajcie, Pisze tu po raz pierwszy. Jestem czytelnikiem od dawna, można powiedzieć, że jestem początkującym wyrobnikiem wędlin własnym sposobem, korzystałem z Waszych doświadczeń, ale pojawił mi się problem, który nie bardzo mogę zidentyfikować, w związku z tym zdecydowałem się napisać i zasięgnąć języka. Otóż, wędziłem kiełbaskę z dzika. Dzik spory, 82 kg. schaby, szynki, polędwice idą do pieczenia lub wędzenia na wędliny, części podrobów zostawiłem sobie na świniobicie, które mam za kilka dni, cala reszta poszła na kiełbasę. Ponieważ tłuszczu zbyt dużo nie było, rzeźnik polecił mi kupić parę kilo boczku. Zakupiłem boczek wieprzowy. Po nabiciu kiełbasy we flaki odczekałem kilka godzin żeby obeschła, następnie wędziłem 2-3 godzinki w zimnym dymie i zostawiłem kiełbaskę w wędzarni na noc. Z rana zacząłem ją podpiekać. 2 godzinki w temp. ok. 60 st., potem przerwa i znów 2 godzinki.. Jak sie okazało, z 9 kijów, 4 - okazały się świetnie podpieczone, natomiast na 5 kijach kiełbasa wygląda jak gumowy wąż pusty w środku. Można ją dowolnie ściskać i modelować. Nie pomarszczyła się, tylko jest plastyczna i podatna na dotyk, a po przekrojeniu ma widoczną pustkę w środku. Więcej na zdjęciach załączonych poniżej. W związku z powyższym moje pytanie, gdzie popełniłem błąd? Dodam, że położenie kiełbasy dobrej, do tej złej w wędzarni nie ma znaczenia. (nie jest tak, ze na niższym poziomie są niewypały, a na górnej są lepsze i odwrotnie. kije są pomieszane) Moje podejrzenia: - na flaki, które miałem do kiełbaski był już ostatni dzwonek - wiedziałem o tym, ponieważ użyłem flaków z ostatniego świniobicia, a one trochę przeleżały; do tego rzeźnik użyczył mi trochę flaków, ponieważ te moje pękały - coś spitoliłem podczas wędzenia - zacięłą się szpryca i podawała najpierw mięso zmielone na drobnym sitku, a jak się to skończyło, dawała to grubsze. (miałem tak kiedyś, ze obdarowałem kilku znajomych salcesonem ze świniobicia i po opiniach jeden stwierdził, że jest rewelacja, bo samo mięsko w tym salcesonie, a drugi stwierdził, ze dostał pasztetową); po dochodzeniu okazało się, że właśnie szpryca się zatkała i część salcesonów to było samo lepiszcze, a część to samo mięsko. Od tej pory nalegam, żeby rzeźnik nakładał towar ręcznie. - z racji, że flaki były słabe, rzeźnik delikatnie napchał do nich mięsko - nie upychająć, żeby jelita nie popękały i stąd ten problem. Oto fotki kiełbaski. Trochę się rozpisałem, ale liczę na jakieś opinie, bo generalnie, 40kg kiełbachy zrobiłem z czego 15 jest wyśmienita, a reszta do dupy. Chciałbym się w przyszłości ustrzec błędów popełnionych dziś. Mam nadzieję, ze temat będzie też nauką dla innych początkujących. http://rulez.com.pl/kielbasa/DSC_3581_.jpg http://rulez.com.pl/kielbasa/DSC_3582_.jpg http://rulez.com.pl/kielbasa/DSC_3584_.jpg
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.