Witam. Dzięki za odzew. Stronę śledzę, ale jako dla początkującego bezmiar wiedzy na tej stronie sprawia, że wiem mniej niż parę dni temu. Po prostu pojawiają się kwestie, o których wcześniej nie miałem pojęcia. Ale czy coś w rodzaju kuchni oraz grilla można by zastosować w lub nad paleniskiem do zimnego wędzenia, kwestia tylko w tym, aby to jakoś szczelnie zamykać na czas wędzenia. Może prościej zrobic takie palenisko i grill nad nad tą komorą paleniska do zimnego wędzenia. Czy jest sens robić dodatkowe palenisko do gorącego wędzenia pod komorą wędzarniczą, a może można uzyskać wystarczająco szeroki zakres temperatur tylko z jednego paleniska przy długości rury ok 4m (planowanej oczywiście)? Chyba sam się pogubiłem w tych komorach albo namotałem. Jeszcze jedna sprawa- bywając w Katowicach wrzucałem do bagażnika po parę cegieł szamotowych z rozbieranej huty, aż przywiozłem ich ok100 z przeznaczeniem na to urządzenie, o którym piszę. Są fajne bo w różnych rozmiarach. Może jest na forum jakiś hutnik albo ktoś wiedzący czy takie cegły są bezpieczne. Nie chodzi mi już nawet o walory smak/zapach przyszłych wyrobów ale czy takie cegły nie uwalniają jakichś niebezpiecznych dla zdrowia związków chem. lub metali? Pozdrawiam HS