Skocz do zawartości

hubus

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Bielsko-Biała

Osiągnięcia hubus

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam. Dzięki za odzew. Stronę śledzę, ale jako dla początkującego bezmiar wiedzy na tej stronie sprawia, że wiem mniej niż parę dni temu. Po prostu pojawiają się kwestie, o których wcześniej nie miałem pojęcia. Ale czy coś w rodzaju kuchni oraz grilla można by zastosować w lub nad paleniskiem do zimnego wędzenia, kwestia tylko w tym, aby to jakoś szczelnie zamykać na czas wędzenia. Może prościej zrobic takie palenisko i grill nad nad tą komorą paleniska do zimnego wędzenia. Czy jest sens robić dodatkowe palenisko do gorącego wędzenia pod komorą wędzarniczą, a może można uzyskać wystarczająco szeroki zakres temperatur tylko z jednego paleniska przy długości rury ok 4m (planowanej oczywiście)? Chyba sam się pogubiłem w tych komorach albo namotałem. Jeszcze jedna sprawa- bywając w Katowicach wrzucałem do bagażnika po parę cegieł szamotowych z rozbieranej huty, aż przywiozłem ich ok100 z przeznaczeniem na to urządzenie, o którym piszę. Są fajne bo w różnych rozmiarach. Może jest na forum jakiś hutnik albo ktoś wiedzący czy takie cegły są bezpieczne. Nie chodzi mi już nawet o walory smak/zapach przyszłych wyrobów ale czy takie cegły nie uwalniają jakichś niebezpiecznych dla zdrowia związków chem. lub metali? Pozdrawiam HS
  2. Dzięki. Mam jeszcze jedną koncepcję- chciałbym aby palenisko służyło też jako powiedzmy kuchnia polowa, czyli po otwarciu od góry jakiejś klapy można było postawić garnek lub wsadzić do środka duszonki. Czy ktoś widział coś takiego i czy to ma sens, bo może prościej urządzić drugie palenisko w komorze lub pod komorą wędzalniczą. Może jet coś takiego już na tej stronie to będę wdzięczny za podpowiedź. Jako początkujący z góry przepraszam jeśli się powtarzam ze swoimi pytaniami. Pozdrawiam HS
  3. Witam Wszystkich w tym wątku. Szukałem informacji i wczoraj natrafiłem na tą stronę i przed chwilą się zarejestrowałem. Przyznam, że jesteście kopalnią wiedzy- przeczytałem ten wątek od 1 do 28 strony i już chyba uniknąłem paru wpadek. Dzięki. Przymierzam się do budowy grilo wędzarni podobnej do tej, którą buduje TM- jednakże na mojej działce z paru powodów nie mogę zrobić tego w jednej linii. Ja widziałbym swoją jako "narożnik". Może to wydłużyć przewód dymny(chyba dobrze), tylko czy może być on zgięty pod kątem prostym- oczywiście z zachowaniem pochylenia itp? Pozdrawiam Wszystkich HS Siara//- wydzielone z tematu "Budowa wędzarni Tadzikmala, osadzanie drzwiczek do paleniska"
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.