Skocz do zawartości

franc

Użytkownicy
  • Postów

    1
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    pomorskie

Osiągnięcia franc

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam, status nowicjusz sztuk tworzenia pyszności i ich zadymiania... :grin: edukując się wśród wędzarniczej braci odświeżyłem także wiedzę w starociach domowych ksiąg kulinarnych. Znalazłem takową z lat 1930 tych - to ubiegły wiek !! "Jak gotować" Marja DISSLOWA - Praktyczny podręcznik kucharstwa. Wobec ostatnich dyskusji na forum PRASY codziennej, co to są serdelki - ich skład...... cytuję - "SERDELKI II.sposób 1 kg wieprzowej polędwicy, 2 łyżki soli, łyżeczka pieprzu z ang.zielem, 1/2 litra tęgiego rosołu z kości i żył. Pokrajać drobno mięso z wieprzowiny (polędwicy), potem posiekać, oparzyć tęgim rosołem, wymieszać, dodać soli i korzeni, skosztować mięso, czy do smaku przyprawione. Napychać kiełbaśnicę i przewiązywać w równych odstępach bawełną. Wędzić serdelki zaraz po zrobieniu: najlepiej w starej beczce powiesić serdelki na żerdzi, przykryć zwilżonym workiem i deską, w spodzie beczki wyciąć niewielką dziurkę, przez którą dymić jałowcowemi krzakami albo bukowem drzewem, przesypując trocinami, aby się nadto nie paliło." "Takie tam" przepisy warto byłoby kultywować zbierając wszystko "do kupy" - :grin:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.