Odpowiem na pytanie o skrapliny. Rozumię, że powietrze, którego duża ilość długo pozostaje w szafie wędzarniczej (mały przepływ) wykonanej z dobrego przewodnika ciepła jakim jest blacha INOX może powodować wytwarzanie się skraplin , jedną metodą zapobiegania skrapliną jest zwiększenie przepływu dymu przez zwiększenie wylotu spalin z pieca( a uchylny dach nie powoduje takich oporów dla powietrza jak wlot w rure kominową) a drugą metodą wydaje się być izolowanie szafy wędzarniczej i innych elementów wędzarni wymieniającej ciepło na co się zdecydowałem
http://img404.imageshack.us/img404/3465/warstwaizolacji.jpg
co do samej grubości blachy INOX to jest to 2mm ( taką mieliśmy do dyspozycji, przeleżała chyba z 10 lat jako stojak magazynowy)
Co do prośby o zdjęcia to posiadam kilka kilo wyrobów w lodówce, jednak zamieszczę zdjęcie wykonane podczas następnego wędzenia, ale raczej nie wyczuwam aby wędliny były choć trochę kwaśne.