Witam wszystkich Forumowiczy. Chciałbym się pochwalić moim pierwszym razem. Wędzarnię zbudowałem z beczki, rurę dymową z rury od rynny a palenisko z kostki brukowej-jestem bardzo z niej dumny. Przepis na kiełbasę znalazłem na jakiejś stronie w necie. Postanowiłem wypróbować ten przepis ponieważ wydał mi się prosty i mało pracochłonny - w sam raz dla początkującego. Przepis:Składniki:Mięso: chude wieprzowe, ( łopatka) 2 kg;tłuste wieprzowe (podgardle) 1 - 1,5 kg.Przyprawy: sól - 100 g, saletra 1 łyżeczki, cukier - 1 łyżeczka, czarny pieprz mielony - 1 łyżeczka, ziele angielskie - 1 łyżeczki, goździki - 1 łyżeczki, tymianek - 1 łyżka, gałka muszkatołowa - 1 kostki, owoce jałowca - 1 łyżeczka, czosnek 5 - 6 dużych ząbków.
Zamiast podgardla dałem boczek, pominąłem tymianek i goździki - nie za bardzo mi pasowały do smaku kiełbasy
Kiełbaska wyszła pyszna z jednym ale: następnym razem dam trochę mniej soli jest troszkę za słona. Poza tym wszyscy z rodziny i sąsiedzi orzekli że jest bardzo smaczna.
Mięsko zmieliłem przez sitko o otworach 1 cm, ale co się umęczyłem z nawlekaniem flaka na lejek to cała historia :lol: Wędziłem przez 4 godziny w temperaturze na oko 70 stopni, potem 20 minut parzyłem( temperatury nie znam, ustawiłem jak mi poradziła teściowa tak aby tylko "pykało".
Kilka zdjęć mojej wędzarni.
http://images38.fotosik.pl/305/fd3d203a2a25ba4bmed.jpg http://images46.fotosik.pl/309/3aa31d029a05e0e2med.jpg
Następny będzie boczek, już się moczy w solance :thumbsup: Jak zrobię to się pochwalę(jak będzie czym)
Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy.