Skocz do zawartości

Benefaktor

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Kolonia Ostrowicka

Osiągnięcia Benefaktor

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dziękuję za wszystkie uwagi i rady, myślę że następne wędzenie będzie jeszcze lepsze. Pozdrawiam.
  2. Blacha ma u góry otwór z przysłoną, nie może być? Kiełbasę suszyłem przez 12 godzin, drewno dębowe też było suche -leży porąbane od 2 lat w drewutni więc co może jeszcze być przyczyną okopcenia? Zdjęcia przekroju postaram się wrzucić jutro. A co do soli to nie dałem saletry ani pektosoli bo zwyczajnie nie miałem. Czy dodatek saletry polepsza smak- jakość wyrobu?
  3. Witam wszystkich Forumowiczy. Chciałbym się pochwalić moim pierwszym razem. Wędzarnię zbudowałem z beczki, rurę dymową z rury od rynny a palenisko z kostki brukowej-jestem bardzo z niej dumny. Przepis na kiełbasę znalazłem na jakiejś stronie w necie. Postanowiłem wypróbować ten przepis ponieważ wydał mi się prosty i mało pracochłonny - w sam raz dla początkującego. Przepis:Składniki:Mięso: chude wieprzowe, ( łopatka) 2 kg;tłuste wieprzowe (podgardle) 1 - 1,5 kg.Przyprawy: sól - 100 g, saletra 1 łyżeczki, cukier - 1 łyżeczka, czarny pieprz mielony - 1 łyżeczka, ziele angielskie - 1 łyżeczki, goździki - 1 łyżeczki, tymianek - 1 łyżka, gałka muszkatołowa - 1 kostki, owoce jałowca - 1 łyżeczka, czosnek 5 - 6 dużych ząbków. Zamiast podgardla dałem boczek, pominąłem tymianek i goździki - nie za bardzo mi pasowały do smaku kiełbasy Kiełbaska wyszła pyszna z jednym ale: następnym razem dam trochę mniej soli jest troszkę za słona. Poza tym wszyscy z rodziny i sąsiedzi orzekli że jest bardzo smaczna. Mięsko zmieliłem przez sitko o otworach 1 cm, ale co się umęczyłem z nawlekaniem flaka na lejek to cała historia :lol: Wędziłem przez 4 godziny w temperaturze na oko 70 stopni, potem 20 minut parzyłem( temperatury nie znam, ustawiłem jak mi poradziła teściowa tak aby tylko "pykało". Kilka zdjęć mojej wędzarni. http://images38.fotosik.pl/305/fd3d203a2a25ba4bmed.jpg http://images46.fotosik.pl/309/3aa31d029a05e0e2med.jpg Następny będzie boczek, już się moczy w solance :thumbsup: Jak zrobię to się pochwalę(jak będzie czym) Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.