Pozdrawiam serdecznie.
Przesledzilem kilka tematow dot. dzialalnosci gospodarczej na forum w tym dziale z pomoca opcji szukaj, jednak nie znalazlem wystarczajacych informacji.
Wyjasnie wiec o co chodzi, kim jestesmy i jakie sa nasze pytania. :smile:
Z gory dziekujemy za wszelkie odpowiedzi. :clap:
Od pewnego czasu planujemy zajac sie produkcja w Norwegii, gdyz oferta sklepow w naszym regionie (Sogn og Fjordane) jest nieatrakcyjna dla wilebicieli wedlin. W sklepach wiedzie prym szynka gotowana jak i wszelkie wariacje na temat gotowanych mies. Co do kielbas spotyka sie tylko mocno rozdrobnione podobne do naszej parowkowej. Smak ich jest niezadowalajacy i co by nie powiedziec, smakowo niestety trudno rozroznic jedna od drugiej. Na poczatek obstawilismy sasiadow. Podarowalismy im nasz chlebek, wedzona szynke i wedzona kielbaske. Skutek byl porazajacy, chcieli wiecej i wiecej.
Troszke o Nas dla pelnego obrazu:
Dwoje zakochanych na drodze do malzenstwa.
Angelika: mgr inz Jakosci ze specjalizacja zarzadzanie jakoscia
Jakub(Kasiro): kucharz z matura (bez szkoly jednak z wieloletnim doswiadczeniem), obecnie szukam kursu technika zywienia i czekam na kolejny termin szkolenia Wedzarniczej Braci.
Co wiemy:
jak wdrozyc normy sanitarne
jakie urzadzenia sa potrzebne do produkcji w malej masarni
jak zrobic biznesplan i jak wyjsc z produktem na rynek
Czego nie wiemy:
Chcac miec produkt typowo polski, nie mamy pojecia jak odniesc sie do norm i receptur.
Chcielibysmy dostarczyc produkt, ktory moglibysmy firmowac jako tylko i wylacznie polski, wedlug polskich receptur, jako produkt o najwyzszej jakosci. Chcielibysmy promowac polska kulture kulinarna tu w Norwegii ...
Tak wiec:
Czy wdrazac polskie normy dotyczace wyrobu wedlin i kielbas?
Jezeli tak to ktore? (zakupimy owe dla naszego przedsiebiorstwa).
Jak wyglada sprawa z recepturami. Czy mozna je zakupic, czy tez mozna stosowac swoje i je patentowac. Prosze pamietac iz na dzien dzisiejszy nic mi niewiadomo o Polskim zakladzie przetworstwa w Norwegii.
Czy moglbym poslugiwac sie pieczecia Wedzarniczej Braci produkujac wyroby za granica, stosujac wszelkie wymagane przez nia warunki.
Zamierzamy wprowadzic na rynek polska domowa wedline i kielbase jako produkt ekskluzywny.
Potrzebujemy jednak wiedzy, wiedzy i jeszcze raz wiedzy. :grin:
Pozdrawiamy serdecznie i goraco z chlodnej zachodniej Norwegii.
Andzia i Kuba