Na początek to witamy nowego zadymiacza .Pomysł dobry,ale jak wsiąkniesz to dojdziesz do wniosku ,że lepsza jest komora drewniana.
Witam:) tak jestem początkującym zadymiaczem. Wybudowałem wędzarnie za domem.
Palenisko wędzarni wykonałem z klinkieru środek z plytek szamotowych uszczelnionych zaprawą szamotową komin z elementów kamionkowych ok 2m dł. 14x14cm srednicy ocieplony wełną mineralna i przykryty folia całość zarzucona ziemią fundament pod komorę z blachy powyżej paleniska.. podczas pierwszego przepalenia bez "beczki" strasznie dymiło sie przez drzwiczki (drzwiczki bez popielnika takie jak do pieca chlebowego.. chyba:)) mam nadzieje ze jak postawie "beczkę" to problem zniknie, gdzieś na forum wyczytałem ze można nawiercić kilka otworów w drzwiach żeby poprawić cug. Wędzenie to juz inna historia naczytałem sie forum o kwasnym smaku wędzonek, ciekawe jak sprawdzi sie ta wędzarnia.