Jak będziesz palił wilgotnym drewnem to zamiast dymu będziesz miał parę wodną, a wędliny mogą być kwaśne. Wędzić trzeba suchym drewnem. Podczas wygrzewania wędzarni, zadbaj o to aby powstało sporo żaru. Gdy wysuszysz wsad żaru powinno być już tyle aby zapewnić odpowiednią temperaturę, teraz zaczynasz fazę wędzenia, czyli dokładasz drewno, zamykacz dopływ powietrza do paleniska tak aby przydusić ogień. Wylot dymu z wędzarni przymykasz, tak aby przelot powietrza przez wędzarnie był mały. Jeśli przepływ powietrza przez wędzarnie jest za duży, dym będzie mały. Regulacja samym dopływem powietrza do komory spalania oraz przymykaniem komina nie zawsze pomaga (trudno zapanować nad temperaturą i dymem jednocześnie. Miałem podobny problem, rozwiązałem go dodając dodatkowy szyber przed komorą wędzarniczą na dolocie kanału dymnego. Pomogło i w tej chwili mogę ustawić sobie taki dym i temperaturę jaką chcę. Pozdrawiam Wlod61