Witam serdecznie
Zachęcony wieloma artykułami zamieszczonymi na tym forum, którego od pewnego czasu jestem czytelnikiem, a z drugiej strony zniesmaczony wędlinami dostępnymi w handlu, postanowiłem również spróbować własnych sił w domowej produkcji tych wyrobów.
Tą drogą chciałem podziękować Panu Marcusowi za projekt wędzarni balkonowej (na bazie najzwyklejszego grilla), z którego skorzystałem. Zastosowałem jednak pewne – moim zdaniem – nieodzowne modyfikacje podyktowane bezpieczeństwem. Chcę się również podzielić początkowymi doświadczeniami w zakresie prowadzenie procesu wędzenia w tej wędzarni.
Wędzarnię wykonałem z klejonych desek sosnowych o grubości 20mm przy czym ściany są skręcane i w każdej chwili wędzarnia może być rozebrana, włożona np. do bagażnika samochodu i przewieziona w dowolne miejsce.
Zasadniczą zmianą w stosunku do projektu Pana Marcusa jest to, że wykonałem oddzielny pojemnik z blachy o gr. 3mm, w którym spalane są zrąbki . Oryginalna wanienka grillowa jest zbyt cienka do tego celu.
Ponadto dno szuflady, na którym spoczywa pojemnik-palenisko wykonane zostało również z blachy o gr. 3mm i ścianki w okolicach paleniska zostały obite aluminiową blachą do wysokości ok. 350mm.
Te zmiany są nieodzowne, ponieważ w trakcie wędzenia przy użyciu zrąbek, kilka razy
zajęły się płomieniem, co z pewnością bez aluminiowych blach i stalowego dna szuflady byłoby pewnym zagrożeniem pożarowym.
Aby uniknąć ewentualnego zapłonu, warstwę zrąbek dobrze jest pokryć drobnymi trocinami (oczywiście trocinami z odpowiednich drzew owocowych).
Bardzo istotną rzeczą w procesie wędzenia jest obrotowa zasuwa w kominie
Jak widać na załączonych fotografiach, proces wędzenia jest bardzo skuteczny i proszę mi wierzyć – bardzo łatwy w wykonaniu.
Znaczącą zaletą tej konstrukcji wędzarni jest m.in. dowolne miejsce jej ustawienie – ja ustawiłem ją w garażu.
Planuję jednak zastosować jeszcze pewną modyfikację, a mianowicie: grzałka grillowa ma wbudowany termostat z możliwością regulacji temperatury jednak zauważyłem pewną niedogodność w utrzymywaniu temperatury na żądanym zakresie i np. przejściu na inny zakres. Dlatego planuję zastosować oddzielny cyfrowy termoregulator z własną termoparą ( np. taki: http://allegro.pl/termostat-regulator-temperatury-45-99-gw-i1409206612.html)
Serdecznie pozdrawiam
Józef Pilecki