Skocz do zawartości

jotpil

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Czechowice-Dziedzice

Osiągnięcia jotpil

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witaj jpionka, zasuwę wykonałem sam na bazie złączki, jaką kupiłem w Lerox Merlin. Tam też kupiłem blaszane okucie komina. Rura spiro ma średnicę 125mm. Pozdrawiam
  2. Witaj marcus, właśne o Ciebie mi chodziło. Na stronce: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1649&page=1 podpisałeś się jako "Marcus" więc myślałem, że to nazwisko. Zatem jeszcze raz serdecznie dziękuję za myśl techniczną, a Twoją uwagę co do stoswania drobnych drewienek zamiast zrąbków wyróbuję. Pozdrawiam
  3. Poprawny link do stronki z termoregulatorem: http://allegro.pl/termostat-regulator-temperatury-45-99-gw-i1409206612.html [ Dodano: Pon 17 Sty, 2011 22:11 ] Andyandy, Dziękuję za słowa uznania. Taka opinia od "Weterana" naprawdę buduje. Serdecznie pozdrawiam.
  4. Witam serdecznie Zachęcony wieloma artykułami zamieszczonymi na tym forum, którego od pewnego czasu jestem czytelnikiem, a z drugiej strony zniesmaczony wędlinami dostępnymi w handlu, postanowiłem również spróbować własnych sił w domowej produkcji tych wyrobów. Tą drogą chciałem podziękować Panu Marcusowi za projekt wędzarni balkonowej (na bazie najzwyklejszego grilla), z którego skorzystałem. Zastosowałem jednak pewne – moim zdaniem – nieodzowne modyfikacje podyktowane bezpieczeństwem. Chcę się również podzielić początkowymi doświadczeniami w zakresie prowadzenie procesu wędzenia w tej wędzarni. Wędzarnię wykonałem z klejonych desek sosnowych o grubości 20mm przy czym ściany są skręcane i w każdej chwili wędzarnia może być rozebrana, włożona np. do bagażnika samochodu i przewieziona w dowolne miejsce. Zasadniczą zmianą w stosunku do projektu Pana Marcusa jest to, że wykonałem oddzielny pojemnik z blachy o gr. 3mm, w którym spalane są zrąbki . Oryginalna wanienka grillowa jest zbyt cienka do tego celu. Ponadto dno szuflady, na którym spoczywa pojemnik-palenisko wykonane zostało również z blachy o gr. 3mm i ścianki w okolicach paleniska zostały obite aluminiową blachą do wysokości ok. 350mm. Te zmiany są nieodzowne, ponieważ w trakcie wędzenia przy użyciu zrąbek, kilka razy zajęły się płomieniem, co z pewnością bez aluminiowych blach i stalowego dna szuflady byłoby pewnym zagrożeniem pożarowym. Aby uniknąć ewentualnego zapłonu, warstwę zrąbek dobrze jest pokryć drobnymi trocinami (oczywiście trocinami z odpowiednich drzew owocowych). Bardzo istotną rzeczą w procesie wędzenia jest obrotowa zasuwa w kominie Jak widać na załączonych fotografiach, proces wędzenia jest bardzo skuteczny i proszę mi wierzyć – bardzo łatwy w wykonaniu. Znaczącą zaletą tej konstrukcji wędzarni jest m.in. dowolne miejsce jej ustawienie – ja ustawiłem ją w garażu. Planuję jednak zastosować jeszcze pewną modyfikację, a mianowicie: grzałka grillowa ma wbudowany termostat z możliwością regulacji temperatury jednak zauważyłem pewną niedogodność w utrzymywaniu temperatury na żądanym zakresie i np. przejściu na inny zakres. Dlatego planuję zastosować oddzielny cyfrowy termoregulator z własną termoparą ( np. taki: http://allegro.pl/termostat-regulator-temperatury-45-99-gw-i1409206612.html) Serdecznie pozdrawiam Józef Pilecki
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.