Czytam, że te ich brykiety robią w 10 aromatach i pewnie ta ich ilość wyczerpuje zapotrzebowanie smakowe klientów - gdyby bylo inaczej pewnie zrobiliby tych aromatów 20. Zresztą taki brykiecik prędzej czy później pojawi się polskiej produkcji i wtedy będzie robiony pod polskie podniebienie. Jeśli chodzi o koszt, to jest to rzecz względna. Jeśli wychodzi z ich kalkulacji, że 1 godzina wędzenia to niecałe 1€ - niech to będzie nawet 4 zł, to nie jest to przesadnie dużo. Zauważ, że wędzarnia jest w trakcie pracy bezobsługowa - nie muszę paru godzin marnować na pilnowanie tempetatury i podsypywanie trocin. Jest optymalnie izolowana, grzałka 500W to 1/4 tego czym grzeją prezentowane na forum wędzanie. Jest na pewno bezpieczna pod względem pożarowym i ogólnie BHP. Jeśli ten Bradley'owski generator wytwarza rzeczywiście "zdrowszy" dym, to kolejny atut.
Wracając do kosztów wędzarni własnej produkcji - czy każdy użytkownik liczy, ze 1kWh prądu to ca 60 gr. 10 godzin grzałki 2 kW to okrągłe 12 złotych!
Nie szukałem daleko, w Niemczech i Austrii, poniżej linki do tych po 335.
http://www.bradleysmoker.at/products/smoker/
http://www.bradley-smoker.de/products/smoker
Pozdrawiam
[ Dodano: Sro 02 Lut, 2011 21:48 ]
Dletego, że wykonanie profesjonalnego urządzenia, oprócz profesjonalnych umiejętności, wymaga profesjonalnych materiałów, maszyn i narzędzi. Wcześniej wymaga jeśli nie projektu i żmudnych obliczeń, to co najmniej długotrwałych prac doświadczalnych i prototypowych.
To co napisałem, absolutnie nie znaczy, że w wędzarni swojskiej roboty muszą wychodzić gorsze wędliny.
Pozdrawiam