Skocz do zawartości

slawol

Użytkownicy
  • Postów

    11
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Tomaszów

Osiągnięcia slawol

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Przepraszam, ale nie ma na tyle czasu aby studiować to wszystko od deski do deski. Dla tego dział dla początkujących (maluczkich zadymiaczy)żeby wyjaśnić jak krowie na granicy co i jak.Poza tym -forum-aby porozmawiać na bieżąco,mieć kontakt z wami wszystkimi a nie tylko siedzieć jak dzięcioł i przeszukiwać.Sami widzicie że znajdują się nowi zainteresowani i chętni wiedzy na bieżąco. Pozdrawiam. :wink:
  2. Jako nowicjusz mogę się podzielić moimi spostrzeżeniami (nie chcąc się mądrować). Wszystko co piszą i mówią trzeba wziąć z namiarem .Każdy ma swój smak . Zrobiłem w/g dziadka peklowanie 3-dniowe.Baleron,boczek po 1 kg,po peklowaniu moczyłem 1-godz i wyszło pyszne.Natomiast polędwiczki(miały po 0,5 kg) są za słone nawet po parzeniu.Nadmieniam że wszystko było z nastrzykiem w/g przepisu dziadka.Polędwiczki będę musiał moczyć 2 godz. Polecam też kiełbasę wiejską-bardzo dobra -wszystkim smakowała. Ale !!! Po pewnej próbie też zmodernizowałem,mianowicie w/g ogólnego przepisu wyszłaby w/g mnie za sucha.Zrobiłem 2 kg chudego i 1kg podgardla tłustego, kiełbaska wyszła polce lizać Pozdrawiam PS:po sprawdzeniu mojego paleniska,od razu pozbyłbym się szamotu zamiast się uczył palić ,jak ktoś pisał.W/g mnie mógłbyś się uczyć co wędzenie.A wędzonki będą smoliste.
  3. Pisałem wcześniej o problemach z uzyskaniem odpowiedniego dymu(wychodził czarny smo- listy) Dzisiaj usunąłem z piecyka cegły szamotowe.Została sama blacha i zrobiłem próbę. Dym można było regulować jak się chciało. Cegły szamotowe utrzymywały za dużą temperaturę.
  4. Ano tak: http://images8.fotosik.pl/1518/a715aca76db6708fmed.jpg
  5. Tak wygląda mniej więcej moja wędzarnia.
  6. Przymknięcie popielnika to mało.Czy przymknięcie szybra odprowadzającego spaliny też pomoże w wydzielaniu prawidłowego dymu(czyli na maksa ograniczyć cug)
  7. Ja to wcześniej czytałem.Tylko po różnych próbach praktycznych,sytuacja wygląda tak:W wędzarni mam zastosowany piecyk.Po rozpaleniu nagrzewam komorę,wkła- dam wędliny-obsuszam(30min) ,i tu się zaczynają schody,wkładam dwa kawałki drewna obojętnie jakiego(różne próby) i !!!! Zaczyna się wydobywać do komory czarny dym.Dla tego moje pytanie.Za mokre drewno?Czy za duża temperatura i ogień w piecyku.
  8. Jeżeli dobrze zrozumiałem to im niższa temperatura tym lepszy dym?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.