Skocz do zawartości

marek3232

Użytkownicy
  • Postów

    18
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Koszalin

Osiągnięcia marek3232

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Po długiej przerwie , pora coś wrzucić do wątku. Tym razem do wędzenia poszło 30kg mięsa Szynki,schab, karkowka i boczek ☺
  2. Trochę eksperymentuję do póki nie znajdę odpowiedniego smaku dla siebie. Już wiem że sama solanka jest jednak najlepsza.
  3. Wczoraj miałem zacząć wędzenie o 7 rano ale że lubię pospać, ogień rozpaliłem o 11 :grin: a między czasie szybkie wiązanie wędędlinek które cała noc obciekały. http://img823.imageshack.us/img823/6976/imag0140kopiowanie.jpg Myślałem że tym razem wędzenie odbędzie się w ciepełku, ale dzień wcześniej przyszedł zimny front i temperatura w kilka godzin spadła z 23*C do 12*C przy zimnym wietrze odczuwalna poniżej 10*C. Po nagromadzeniu żaru, zacząłem obsuszanie wyrobów http://img248.imageshack.us/img248/9065/dsc03690kopiowanie.jpg 40 minut wystarczyło aby wyroby dobrze wyschłych i zacząłem właściwe wędzenie http://img221.imageshack.us/img221/3596/dsc03693kopiowanie.jpg Wędzonki były gotowe po 3 godzinach wędzenia. Sparzyłem szynki a polędwice zostawiłem al'łososiową.Było to moje drugie wędzenie i wyrobuy wyszły dużo lepsze i smaczniejsze niż przy pierwszym wędzeniu. http://img211.imageshack.us/img211/7108/imag0175kopiowanie.jpg Szyneczki soczyste ,rozpływające się w ustach a polędwica tak dobra że szwagier który zawitał z wizytą nie mógł się oprzeć i jeden baton wydębił ode mnie. http://img407.imageshack.us/img407/8799/dsc03695kopiowanie.jpg http://img444.imageshack.us/img444/7333/dsc03698kopiowanie.jpg Szynka http://img715.imageshack.us/img715/8629/dsc03697kopiowanie.jpg Polędwica http://img32.imageshack.us/img32/49/dsc03696kopiowanie.jpg
  4. Przyszła pora na kolejne przygotowanie mięska,trzy szynki i schab razem 7kg szynki i schabik już zalewie http://img407.imageshack.us/img407/2078/imag0164o.jpg W następną sobotę zadyma :grin:
  5. kanał ma 1,80 i idealnie przy tej długości mogę wyregulować temperaturkę .Oczywiście napoczątku nie było to łatwe :wink:
  6. Tak mas rację nie komunia ta w maju, ale osiemnastka syna siostry a to przez pokemona bo takie wyroby robi że człowiekowi się wszystko miesza :grin:
  7. uuuuffff i jestem po kolejnym rozdziale "Pokemonowej Książki" :grin: Czyta się super i ile wiedzy przyswojone. Czytanie przed śniadaniem zabronione :grin: ,lece do kuchni zgłodniałem :thumbsup: :clap: :clap:
  8. Ach jak to wszystko smakowicie wygląda :thumbsup: :thumbsup:, miałem po świętach zadymiać ale komunia pokrzyżowała plany :sad:
  9. Pokemon 15 przeczytałem Twoje relacje od deski do deski.Teraz będę stałym gościem.Bardzo dużo podpatrzyłem a wyroby :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap:
  10. I takie były :thumbsup: , pozostało tylko wspomnienie :sad: Teraz czas na następne wędzenie ale to już po świętach.
  11. Pkemon15 Dzięki.Czytam na bierząco Twoje wątki i n pewno zaczerpnę wiele informacji.Wszystko fajnie napisane...tak z jajem :grin:
  12. Tak właśnie mierzyłem, teraz domyślam się że powinienem wyjąć szynkę i zmierzyć poza garnkiem.Dobrze myślę. Wędziłem Dębem i trochę wiśni To moje pierwsze przenie i widzę że źle doczytałem bo myślałem że do 80 w środku szynka :blush: ale na błędach się człowiek uczy i przy waszej pomocy będzie co raz lepiej. Kiełbasy już mi chodziły wczoraj po głowie :grin: i na nie przyjdzie czas. To się nazywa szczęście początkującego :rolleyes: .Nie wie co mi się ubzdurało że mam parzyć do 80*C w środku :???: Dzięki za wszystkie opinie,dzięki temu następne wędzonki będą jeszcze lepsze.
  13. To sugerujecie że szynka jest nie do parzona ? po czym to poznać. Jak wspominałem wcześniej muszę popracować nad smakiem :thumbsup: wyrobów, może podacie jaki i ile dajecie przypraw do zalewy.Wiem że każdy ma swój gust ale będę miał jakiś odnośnik.
  14. W przekroju wygląda, że nie było tyle stopni, mniemam, że wiesz dlaczego jest zafałszowany wynik pomiaru. Ale i tak wygląda wszystko elegancko. Pis67 wszystkie sugestie są dla mnie bardzo cenne, dlaczego wynik zafałszowany?
  15. Smakują znakomicie ale muszę popracować na przyprawami w zalewie bo troszkę ich za mało,słoność idealna muszę jeszcze poczytać.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.