Skocz do zawartości

maestrol

Użytkownicy
  • Postów

    9
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Warszawa
  • Zainteresowania
    wędkarstwo

Osiągnięcia maestrol

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Wędzarnia pięknie dymi! Próba kurczaków wyszła wspaniale! Dorzucam fotki. Pozdrowienia dla wszystkich!
  2. Kochani! Wędzarnia pod altaną! Wszystko pięknie chodzi! Zimne wędzenie, gorące + grill !!! Biesiad czas start :grin: Oczywiście dołączam fotkę! Pozdrowienia serdeczne dla wszystkich! [ Dodano: Pią 27 Maj, 2011 23:41 ] http://images35.fotosik.pl/693/11d2492bde44d7acmed.jpg [ Dodano: Pią 27 Maj, 2011 23:43 ] http://images35.fotosik.pl/693/84c376df6ae80fae.jpg [ Dodano: Pią 27 Maj, 2011 23:50 ] Kochani! Start był na początku maja - dziś już wędzę! Ale plany, dużo czytania porad, forum, Wasze rady... Wszystko zaczęło się w styczniu! Na temat samych wyrobów wypowiadał się jeszcze nie będę - to wszystko dopiero przede mną! Jak na razie stałem się kolekcjonerem drzewa! :grin: No, ale już uzbierałem sporo orzecha, śliwy, jabłoni i oczywiście - olchy! Jeszcze raz dziękuję wszystkim i serdecznie pozdrawiam! :grin:
  3. Dziękuję wszystkim za rady! U mnie prawie wszystko skończone. Teraz tylko przykryć dachem! Dorzucam fotkę: http://imageshack.us/photo/my-images/156/w04c.jpg/ Pozdrowienia dla wszystkich!
  4. Decyzja zapadła i zaczynam stawiać! Dołączam fotkę. [ Dodano: Sob 07 Maj, 2011 19:39 ] Fotka: http://img694.imageshack.us/img694/1135/w01dy.jpg
  5. W okolicach wsi Burzyn. Również pozdrawiam!
  6. Ja się szykuję do tej wędzarni od stycznia! Zbieram informacje, czytam, rozmawiam, podglądam... Jednak wciąż nasuwają się kolejne dylematy... Na razie mam zrobioną solidną wylewkę. Całość (włącznie z przyszłą altaną) - 4 x 5m. Cegły już też zakupiłem! Na razie 400 sztuk ładnej, jakby przypalanej klinkierówki (dziurawka). Drzwi do wędzarni, szamotówka, rury (kamionka), itd, itd.... Nie rozpoczynam jednak jeszcze budowy - cały czas zbieram informacje żeby czegoś nie spieprzyć! Nie wiem również, czy szyber w kominie może być poziomo wysuwany, czy musi być koniecznie okrągły, obracany w pionie?! BARDZO pięknie dziękuję za zaproszenie! Cholera... - trochę nie ten kierunek... Ja mam działkę nad Biebrzą i tam to wszystko buduję... Pozdrawiam!
  7. "....Mam wrażenie, że dopiero zaczynasz wędzić ..".... Ja jeszcze nie zaczynam! Ja nawet nigdy w życiu nie wędziłem! Jadłem jedynie parę razy wędliny wędzone prywatnie i bardzo mi smakowały! Rozpoczynam budowę wędzarni, bo dosyć mam tego badziewia sprzedawanego w sklepach! Natomiast na Forum jest taka ilość liter, że chyba tygodni trzeba żeby znaleźć dokładnie to czego się szuka! Z resztą i tak opinie są tak różne, że już głupi jestem....! Nie wiem np, czy rura w kominie o średnicy 20cm i długości 33cm będzie wystarczająca....? Pomijam już poprzednie zagadnienia które tutaj poruszyłem...
  8. Jeszcze jedno pytanko.... Drugie palenisko będę miał bezpośrednio pod wędzarnią. Czy podczas wędzenia np. kiełbasy kapie dużo tłuszczu? Jeżeli tak - jak rozwiązać ten problem, żebym nie musiał cały czas siedzieć przy drzwiczkach i dławić pojawiające się płomienie? [ Dodano: Pią 06 Maj, 2011 00:22 ] No, ale jednak dopływ powietrza jest!
  9. Witam! Mam takie pytanie/problem.... Niedługo będę budował wędzarnię. Czy w palenisku (oddalone od komory wędzarni ok. 160cm) powinien być ruszt/kratka/popielnik, czy powinno palić się bezpośrednio na podłożu (u mnie będzie cegła szamotowa)? Byłbym wdzięczny za podpowiedź!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.