Skocz do zawartości

Aganiok

Użytkownicy
  • Postów

    11
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Poznań

Osiągnięcia Aganiok

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. http://img810.imageshack.us/img810/7011/schab.jpg UFFFFF.... Udało się! Co prawda czas wydłużył mi się niemiłosiernie, bo łącznie z przygotowaniami wyszło 10 godzin! Ale było warto! Po 3 godzinach wędzenia trocinami w temp. 40 stopni przez 2 kolejne godziny walczyłam żeby zwiększyć moc. W akcie desperacji wzięłam piłę i skoczyłam do sadu, skąd wróciłam z uschniętą gałęzią moreli. Dopiero dokładanie niewielkich kawałków tego drewna spowodowało, że osiągnęłam temperaturę 60 stopni i tak zostawiłam przez godzinkę. Jeden kawałek schabu zostawiłam surowy, a drugi sparzyłam. Oba wyszły świetne, no może tylko brakuje im odrobinka soli... Z upieczonym domowym żytnim chlebkiem i ogórkami małosolnymi to była prawdziwa uczta!!! Dzięki za pomoc! Myślę, że jeszcze nie raz z niej skorzystam, bo bardzo mi się to spodobało. A mąż też był zachwycony, pomimo uwędzonej żony :-)
  2. No chyba właśnie tak zrobię. Dzięki!
  3. Ok, zaczęło dymić. Teraz wg przepisu wędzę przez 2,5 godziny w temp. 35-45 stopni. No i z taką temp. nie mam problemu. Jednak później mam dojść do 55-60 (jeśli chcę polędwicę sparzyć) lub nawet 70-80 jeśli ma być na surowo. No i głowię się teraz jak zwiększyć temperaturę ? Dodam, że mam zarówno zrębki, jak i trociny, którymi teraz właśnie wędzę. [ Dodano: Czw 18 Sie, 2011 14:42 ] Chciałam jeszcze zapytać, czy to naturalne, że ten schab jest nadal wilgotny? Wczoraj po wyjęciu z solanki wysuszyłam go ręcznikami i odwiesiłam na całą noc i jeszcze dzisiaj pół dnia. Przed wędzeniem osuszyłam wg instrukcji rzadkim dymem w temp. 30 stopni.
  4. Właśnie użyłam w kostce, ale jakoś nie daje rady. Mam też w płynie, ale nie wiem czy taka może być.
  5. Czy ktoś mi podpowie jak podpalić zrębki w lokomotywie? Wrzuciłam je do takiej blaszki do ciast, którą od spodu bardzo gęsto poprzekłuwałam. Nie mogę ich jednak za żadne skarby podpalić A schab już się suszy i czeka ((((
  6. W Poznaniu :shock: :question: To jak jakiś ... :rolleyes: ... developer - czy cóś :grin: . Pod Poznaniem :-) A jeśli chodzi o wywieranie wpływu na mojego męża, to najlepiej sprawdzały się dotąd poznańskie kluski ćpane :-) http://wkuchniaganiok.blogspot.com/2011/01/szare-kluski-poznanskie-vel-kluski.html i poznańskie ciasto zwane brzdącem http://wkuchniaganiok.blogspot.com/2011/01/brzdac.html Myślę jednak, że jak wędzonki będą udane, to jest szansa na zwiększenie tego arsenału :-)
  7. Dziękuję za cenne podpowiedzi! Dodam tylko, że w sumie to chciałam sobie sprawić grill, a ta wędzarnia wyszła przy okazji. Spróbuję zatem wykorzystać go w tej formie, a jak się choć troszkę uda, to może się zapalę do budowy prawdziwej wędzarni, bo mam 3 tys. metrów kwadratowych do zagospodarowania :grin: Tylko najpierw muszę męża przekonać, że warto mi w tym pomóc! A nic faceta lepiej nie przekona, jak pyszne jedzonko, prawda Panowie?
  8. Dzięki wielkie, cieszę się, że jak się postaram, to dam radę wszystko uwędzić :-) Zastanawiam się nad jakimś prostym i szybkim przepisem, bo tak bardzo chciałabym już wypróbować ten sprzęt. Może mi coś podpowiesz? Co najłatwiej i najszybciej da się przygotować?
  9. Sprzęt dojechał, jutro zabieram się do składania. Od kilku dni czytam o wędzeniu, i z każdym dniem mam większy mętlik w głowie :-) Czy dobrze myślę, że skoro odległość paleniska będzie tak niewielka, to powinnam używać wyłącznie trocin, a nie np. drewna, tak żeby temperatura nie była zbyt wysoka? Ale przecież i tak pewnie będzie wysoka. Czy wysoka temperatura i konstrukcja tej wędzarni wpływa bezpośrednio na to co i jak mogę wędzić? Jednym słowem, czy wszystko w niej się uda? Widząc te piękne wędzonki w podanym wcześniej linku chciałabym zapytać o wskazówki, jak je przygotować. Czy jest na forum jakiś przepis na wędzonkę dla początkujących? :-) Czytałam wiele przepisów, ale może jest taki, który na pewno udałby mi się w lokomotywie?
  10. Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź! Przeszukiwałam forum ale nie wpadłam na to, że to "lokomotywa" :-) Zdjęcia wędlin były tak przekonujące, że zamówiłam już sprzęt, a teraz zabieram się za poszukiwanie przepisów!
  11. Witam, zastanawiam się nad zakupem grilla i pomyślałam, że fajnie byłoby gdyby przy okazji można było wykorzystać go jako wędzarnie. Jest to bardzo prosty model i zastanawiam się właśnie, czy jest to dobry pomysł. Jako grill pewnie się sprawdzi, ale czy jako wędzarnia również? Czy odległość komory spalanie od komory wędzenia nie jest zbyt bliska? Będę wdzięczna za opnie http://img221.imageshack.us/i/1610047022.jpg/ http://img853.imageshack.us/i/40zgrillwedzarniaxxl2.jpg/
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.