Skocz do zawartości

wilkor

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    czestochowa

Osiągnięcia wilkor

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. kije na stałe zamocowane w wędzarni -to paranoja...ponieważ ?
  2. ale po co mam walczyc z kijami skoro mam gotowe zamontowane w środku ? Po prostu na nich wieszam mięsko. Zależy co kto lubi - nie preferuje "podpiekanych" wyrobów tym bardziej, że wędze też sery gdzie wysoka temperatura=pizza dzięki takiej długości kanału jestem w stanie utrzymać długo stałą nie za wysoką temperaturę która odpowiada mojemu smakowi wędlin i serów, a nawet jak mi się zdarzy przysnać podczas długotrwałego procesu wedzenia nie ma zagrożenia, że temepratura zrobi mi kuku z wyrobami :grin: Ale co kto lubi - pozdrawiam
  3. Wtaj @einshel 1.komin robi mi znajomy razem z szybrem do sterowania ciągiem, na razie radze sobie manualnie 2. sama rura żeliwna miała 2.10 m trzeba do tego dodać palenisko 3. a jakoś tak sobie wymyślilem - ważne, że działa 4. wejście jest chyba ok - póki co wędzę tylko dla siebie, ew. znajomych - nie mam za dużego przerobu :P Pozdrawiam
  4. i skończone ciąg jest - obawy sie okazały przedwczesne, pozostało tylko obłożenie konstrukcji łupkiem i będzie ślicznie Pozdrawiam wszystkich - Darz Dym http://img213.imageshack.us/img213/8223/wedzd.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img208.imageshack.us/img208/1372/wedzb.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img408.imageshack.us/img408/5697/wedzac.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img32.imageshack.us/img32/540/wedz.jpg Uploaded with ImageShack.us i zdjecie od wewnątrz ( rura żeliwna obłożona watą szklaną przed zamknięciem) http://img840.imageshack.us/img840/8346/wedzc.jpg Uploaded with ImageShack.us
  5. Witam Po wielu latch wedzenia beczce zdecydowałem się na postawienie czegos bardziej "reprezentacyjnego" - zdecydowałem się na konstrukcje wg pomusłu Bidnego - http://www.wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1438-bardzo-ciekawa-wedzarnia-bidnego-konkursowa I tu mam pytanie do specjalistów - zadymiaczy - doszedłem do momentu który jest widoczny na zdjeciu 9 - spróbowałem pierwszego testowego rozpalenia - ciąg jest, ale bez rewelacji. Czy w momencie kiedy pociagne wędzarnie w górę - tzn zrobię komorę wedzarniczą i zamontuje rure kominową ciąg się powinien zwiększyc ? Jakiej długości byście mi radzili kupić rure kominowa ? Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.