Skocz do zawartości

michu1978

Użytkownicy
  • Postów

    66
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    koło

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia michu1978

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dzięki za informację, wolę się upewnić. Nigdy tak z biala surowa nie robiłem więc mam czyste sumienie
  2. Mam jeszcze pytanie. , na które do tej pory nie mam konkretnie odpowiedzi. Czy jak bym do wykonania biala kiełbasa dodał część mięsa, które było zamrożone. Po wyrobieniu farszu i napełnieniu jelit, będzie można zamrozić kiełbasa oczywiście surowa nie parzona, czy coś by się stalo
  3. dziekuje za informację
  4. wiem dobrze co sie dzieje z kwestia peklowania pelkosola w miesie, chodzi mi tylko czy taki sens ma 24h trzymanie . o moze mi zalezy czy to ma wpływ na przedłuzony czas zabezpieczenia mięsa. jak pamietam z lat dziecinnych to u mnie masaż zasalał mieso na białą na 24h. a na kiełbase to peklowało sie peklosola na 48 h
  5. wiem co znaczy peklowani ei czym, ale juz tak napisałem , zeby moze było jasniej to czy jest sens zasolic mięso na białą i zostawic nan 24 h aby przeszo lepiej sola , i dopiero potem mielic i przyprawy dodac o to mi chodzi a nie pisanie doktoratu
  6. mam pytanie, czy jest sens zapeklowania miesa do bialej kiełbasy na 24 h w soli proporcji przewidzianej do wagi miesa. ja tak robie i sie cały czas zstaniawam, czy dobrze. bo jak widze wszystkie przepisy to każdy robi ze spie odrazu sol , i przyprawy, mieli i w jelita pcha
  7. dziekuje za informacje
  8. po wstepnym przeczytaniu jednak sie zdecyduję na te maszynkę czas pokaże jak co to stuninguje go
  9. Witam kolegów prosilbym o pomoc na temat nadziewarki do kiełbas http://allegro.pl/nadziewarka-maszynka-miesa-3-kielbasy-szpryca-2xtl-i6994013875.html nie chodzi i o masowa produkcje kiełbas max 2- 3 razy w roku do 8- 10 kg glównie nadziewałem przez zwykłą maszynkę do mielenia miesa typ alfa 10 i to było mozolne wiem że to nie jest z wyzszej półki, ale zalezy i mo kokretnych jej opiniach
  10. Baleron, boczek rolowany faszerowany, polędwiczki, polską, kabanosy, myśliwską, jałowcową, chorizo, litewską, leśną, podwawelską, parówkową, chłopską, swojską.... Czy można podac przepis na lesna i litewską?? chętnie bym je wyprobował bo z kiełbas to jak robie białą tylko to co na białą jest peklowane sama sola i a do wędzenia to 50/50 sól z peklosolą i reszta przypraw jak do białej ja ją nazywam swojska
  11. to podstawa w mojej liście do zrobienia, planuję jeszcze jak zawsze zrobić szynkę tradycyjną wędzoną, schab wędzony i boczek, troche kiełbasy wędzonej.. do tego robię pasztety a wy co jeszcze wedzicie??
  12. witam czy macie sprawdzone przepisy, na wykonanie wędlin na Wielkanoc poszukuje i co wykonujecie w swoich regionach, czy tylko typowe szynki schaby i itp
  13. ma tylko jedno sitko i nóż kupno róznych sitek nie problem, tylko kwestia czy niema dużych luzów na wyjściu ślimaka do rączki w tej tulejce chce za nią ok 50 zł
  14. Mam jeszcze jedno pytanie Bo jutro mam tez dostać uzwaną maszynkę 10 po dziadku kolegi. Osoba która mi ją przywieść mówi że ma tylko symbol OB. Jeżeli dobrze myślę to jet [produkcji polskiej z odlewni Blachownia chce mi ją oddac za syboliczne parę złoty ( jak będzie dobra to czemu by nie wziąść dodatkowej
  15. Dzięki ale ja raczej kabanosów nie planuję, tylko narazie planuję dobrze opanować kiełbasy Apotem pomyslimy co dalej
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.