Skocz do zawartości

tikanes

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Poznań

Osiągnięcia tikanes

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Ja przyprawy - zioła jakimi chcę mieć przyprawioną ricottę wrzucam już do podgrzewanej serwatki . Serwatkę podgrzewam do temperatury 82-85 st C . Zioła prowansalskie , czubrica , czosnek niedźwiedzi itp . Pozdrawiam Aha czyli trochę musztarda po obiedzie, bo moja Ricotta ocieka w formie. Najwyżej doprawię ją jak będę ją przekładał za kilka godzin. Ale będę pamiętał, że postępuje się z przyprawami tak samo jak w przypadku doprawiania koricińskiego. Dzięki.
  2. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Miałem na szczęście drugą porcję mleka. Zrobiłem dokładnie tak samo tylko pilnowałem temperatury i wyszło dokładnie tak jak napisałaś. Jedno mnie martwi. Fakt, że jeszcze w solance nie było tego sera, ale w smaku jest on odpychająco mdły. Ale wygląda bardzo podobnie do zdjęć przytaczanych w tym temacie. Ze 2 razy go zdążyłem przełożyć i jest twardy i ma fajną konsystencję. Też z serwatki zrobiłem ricottę, nawet wyszła (dodałem tylko 4g kwasku cytrynowego). Taki słodki serek powstał - też taki jakiś mdły. Ricottę już lepiej ręcznie doprawiać, niż wkładać do solanki? Jeżeli można zapytać to czym ją doprawiacie? Dziękuję raz jeszcze za odpowiedzi.
  3. hm ciekawe, bo odczekałem trochę dłużej i zaczynam mieć coś co przypomina biały twarożek:)
  4. no dałem 20 kropel, nawet 25, bo później jeszcze dodałem. Ten skrzep to generalnie po jakim czasie powinien się zrobić? W ogóle mleko jest białe, a z tych wszystkich zdjęć to serwatka powinna się wytrącić na żółtawy kolorek po dodaniu podpuszczki. Jak tak nie mam. Mleko jest sprawdzone. Dodam, że zaczęły pływać jakieś grudki białe...i temp mleka wynosi 46 stopni;(
  5. Witam, jestem nowy... Mam problem. Zagrzałem 10l mleka do temp około 38 stopni. Dodałem, rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę (20kropel) od piwowara, 100ml maślanki, przyprawy i szczyptę soli. I chyba popełniłem głupi błąd bo na małym ogniu przez 15minut gotowałem to A skrzepu nie ma:( Coś można zrobić jeszcze z tym mlekiem? Z góry dziękuję za odpowiedź
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.