Skocz do zawartości

Feniks

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Zabrze

Osiągnięcia Feniks

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Jasne, przecież nie rzucę się od razu do kielni, na razie etap ogólnej koncepcji, zanim ogarnę jak się ma piroliza do wędzonego boczku minie pewnie jeszcze jakiś czas. Trochę nie ogarniam ogromu informacji, czy jest jakiś zbiorczy wątek / artykuł o błędach przy budowie?
  2. Eureka - znalazłem ten artykuł, na razie czytam :grin: No przeczytałem artykuł i dodatek, bardzo kompleksowe. Pytanie z szamotem trzeba uznać za nierozwiązywalne bo jak się okazuje są zwolennicy wszystkich możliwych rozwiązań. :grin: . Myślę jednak, że użycie szamotu w palenisku jest uzasadnione z uwagi na jego odporność termiczną, czy będzie w komorze jeszcze nie wiem, ale patrząc na kupkę cegieł jaką mam to chyba nie wystarczy i problem się auto rozwiąże.
  3. Feniks

    Przywitanie

    Nie zabrzmiało to zbyt miło jak na pierwsze, powitalne posty na nowym forum. Kol. abratek podał Ci gratis, w najlepszej wierze jedną z najbardziej istotnych informacji z dziedziny budowy wędzarni. Twoja sprawa, co zrobisz ze swoim szamotem i jaką wędzarnię sobie zbudujesz. Jednak po uczestnikach forum spodziewamy się co najmniej neutralności a nieuzasadniony sarkazm nie sprzyja bezinteresownej pomocy. Nieintencjonalnie, winka dałem dla podkreślenia, w sumie na niewielu forach Mod odpisuje użytecznie na pierwszego posta. Nie był to w żadnym razie sarkazm, tylko dziękuje takie normalne podziękowanie za radę.
  4. Rozumiem, że szamot najlepiej obudować np. płytką klinkierową, natomiast wykorzystanie takiej cegły ułatwi utrzymanie temperatury komory? Te forumowe odpowiedzi :wink: , inaczej zadam pytanie czy gdybyś miał możliwość (cegłę mam po rozbiórce pieca) robiąc wędzarnie dla siebie to wykorzystał być cegłę szamotową?
  5. Witam, pozwolę się podłączyć pod wątek, jest zielony i nie mam sensu zakładać własnego. Zamierzenia mam mniej więcej takie jak "Polecana wędzarnia Bogdana" mam pytanie czy komora może być / wart robić z cegły szamotowej? Czy obojętnie bo lepiej wyłożyć ją drewnem?
  6. Feniks

    Przywitanie

    no to na początek dowiedz się że wędzarnia to nie piec, a szamot wrażliwy na wilgoć :tongue: Dzięki za troskę :wink: , czytałem wątek: /viewtopic.php?p=227094&sid=b05aaa95139903f1dec737d812d822ca#227094 Szamot trafi do środka komory, ciepło będzie trzymał. Raczej w tym kierunku; /viewtopic.php?t=8166 Przyznam, że dużo informacji jest tu dość szybko dostępne muszę sobie odfiltrować, no spadam nie kasztanie wątku (bardziej)
  7. Feniks

    Przywitanie

    Witam jestem tu Nowy i na razie czytam. Rozebrałem stary piec kaflowy, więc będzie wędzarnia z szamotowej cegły na tarasie. Jak już się dowiem jak ją zrobić. :grin: Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.