Skocz do zawartości

suenio

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    toruń

Osiągnięcia suenio

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. suenio

    Nowa serowarnia Eli

    Dzięki za odpowiedź. Ja w tym bunkrze pracuję, więc odwracanie to będzie raczej moja działka:) Co do "paczki" Planuję taki zakup na piwodzieju: Penicillium Candidum Bacterium Propionici Kultura serowa Lactoferm Penicilium Roqueforti Chusta 50x50 Chusta 75x75 Forma serowa Basket duża Forma serowa Brique Podpuszczka Lactoferm 50ml Zaznaczam, że nie wiem na jakim etapie jak i po co, oraz co, się je dodaje:) Co wywalić z listy, co dołożyć?? Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za wsparcie. Przeszukuję forum, ale informacje o sprzęcie są bardzo rozsiane i dla laika trudne do usystematyzowania w tak krótkim czasie:)
  2. suenio

    Nowa serowarnia Eli

    Na pewno Macie rację z tym kursem, jednak zasadniczym problemem w realizacji tego pomysłu jest fakt - iż nie zorganizuję go pod choinką - a ma to być świąteczny prezent. Od czegoś trzeba zacząć, wydaje mi się, że nawet po odbytym kursie potrzebny będzie odpowiedni sprzęt i składniki. Co do mleka. Mam nadzieję, że prezent na tyle przypadnie do gustu, że podczas przerwy świątecznej małżonka zechce przygotować jakiś ser. Na chybcika nie zorganizuję kilkunastu litrów mleka od krowy, a nie kupię go na pewno na zapas. Ja mając wizję "jak nie zrobię to mleko się zmarnuję" czułbym presję, "że muszę", a przecież to odbierze całą przyjemność. Uważam, że podobnie byłoby z kursem. Kurs zobowiązuje czasowo i terminowo, a z tym u nas krucho. Chce podarować w prezencie "możliwość", co połówka z tym zrobi to już jej sprawa. Uważam, że będzie zadowolona. Zdobędzie odpowiednią wiedzę na kursie, albo popróbuje sama przy pomocy przepisów książkowych i pomocy więcej wiedzących, albo nie zrobi nic - w co wątpię. Dostanie interaktywny prezent. Przy Waszej pomocy miałem nadzieję skomponować go tak, aby dawał realne i praktyczne (od początku do końca) możliwości stworzenia czegoś.
  3. suenio

    Nowa serowarnia Eli

    Witajcie. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Już 2 razy próbowałem wysłać moje wypociny, ale mnie wylogowało. Więc tym razem będzie rzeczowo i na temat:) Myślę, że chodzić będzie najbardziej o sery pleśniowe, ale nie chcę połówki ograniczać. W paczce planowałem umieścić komponenty do stworzenia kilku serów. Jednak ser niekoniecznie prosty w przygotowaniu, ale taki o krótkim terminie leżakowania będzie jak myślę tym najlepszym na początek. Serów nie robiła, poza twarogami, ale interesuje się tematem mniej lub bardziej od kilku lat - na przeszkodzie stał brak sprzętu i miejsca. Z wędlinami mamy doświadczenia. Gotowanie jako takie obydwoje traktujemy z pasją, przez co zdaniem większości znajomych powinniśmy otworzyć restaurację Co do skali produkcji - nie wiem. Pleśniaków typu brie i camembert pochłaniamy ze 2kg na tydzień. Mleko na początek pewnie będzie sklepowe (mam nadzieje, że zaczniemy jeszcze w przerwie świątecznej - dostęp do krowiego mam z grubsza przemyślany) Co do sprzętu i mocy przerobowych. Zacieram piwo, więc mamy 2 kotły 50l,palnik 8Kw, termometr z dokładnością 0,1c, pojemniki spożywcze 33l, osobną lodówkę i przeznaczone do tego specjalne miejsce w piwnicy, jest bieżąca woda - jednak bez zlewu. Jest net ze stałym dostępem do forum:) Co do kursu. Myślę, że skoro jest forum na którym można uzyskać pomoc (za co jestem wdzięczny), jest literatura - to szkoda czasu. Trzeba próbować i uczyć się na własnych błędach, co w tym wypadku samo w sobie będzie frajdą Ps. Jeżeli chodzi o przechowywanie, dysponuję starym pruskim, częściowo podziemnym magazynem spożywczym. 50l piwa nie chce mi się tam taszczyć bo to z 15km od domu, ale 5 kg sera przewieźć to nie problem. Nie wiem jak tam z temperaturą, ale na 100% jest stała w zakresie -20 +30C temp zewnętrznej. Pozdrawiam Krystian
  4. suenio

    Nowa serowarnia Eli

    Witam! Mam do szanownych forumowiczów prośbę. Nie robię serów i temat jest mi obcy, jednak chciałem sprezentować małżonce pod choinkę sprzęt do produkcji sera. Nie wiem jak zacząć, a czasu mało - przeszperałem forum i trochę internetu, jednak wybór sprzętu jest tak duży, że nie wiem co będzie dla mnie niezbędne, a co okaże się zbędnym wydatkiem. Czy bylibyście w stanie, w sposób łopatologiczny, wytłumaczyć mi co i gdzie kupić - tak aby po rozpakowaniu prezentu żona mogła zacząć, bez żadnych dodatkowych zakupów zacząć tą przygodę? Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedź.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.