Przede wszystkim wygląda na to że wypada mi się w tej formie tu przywitać, nie wiem dlaczego ułożyło się w mojej głowie że zawitałem tu 10 lat temu, tzn. na pewno mam tu konto od tego czasu, ale okazało się że jednak bez aktywności.
Mam pytanie o izolację. We wszelkich poradach budowy pada "pamiętajcie o izolacji", która polega na odcięciu folią budowlaną dna fundamentu. No ja niestety wylałem fundament kilka lat temu zanim doczytałem fachowe rady. Co prawda mój fundament jest gruby i pancerny - 35 cm. i może się inaczej zachowywać niż dziesięciocentymetrowa płyta ale IMO jakiś tam problem pozostaje.
(czemu 35 cm? ano dlatego że wędzarnię stawiam w miejscu gdzie właściwie ziemia była nawieziona i są to głównie piaski iłowe i gliniaste - widząc jak zachowuje się taki grunt w innych miejscach postanowiłem dokopać się do gruntu rodzimego i wyszło ile wyszło )
W klasycznej budowli temat by się zamknął kładąc papę pod ściankę, no ale wiadomo że żadnego takiego świństwa pod palenisko nie położę. Wpadłem więc na pomysł, aby użyć zaprawy wodoszczelnej:
https://www.hydrostop.pl/produkty/14-Hydrostop-Zaprawa-Wodoszczelna albo
https://www.ceresit.pl/produkty/hydroizolacje/produkt.html/ceresit-cr-65/SAP_0201WHC014C3.html
Instrukcja pierwszej pisze wręcz, że: "Stosuje się także zamiast bitumicznej izolacji poziomej na górnej powierzchni murowanych ścian fundamentowych, co eliminuje na stałe ryzyko kapilarne", tak więc technicznie powinna spełnić swoje zadanie.
Nie rozwiałem jednak wątpliwości czy takie zaprawy sprawdzą się w warunkach podwyższonej temperatury. Moja wędzarnia będzie budowana z perforowanej cegły klinkierowej, gdzie pierwsza warstwa i tak będzie dodatkowo wylana betonem / wyłożona pełną cegłą.
Czy macie jakieś przemyślenia / wątpliwości co do zastosowania takiego materiału w budowie wędzarni?