Skocz do zawartości

pit_mm

Użytkownicy
  • Postów

    30
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    pomorze

Osiągnięcia pit_mm

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. pit_mm

    Nasze wyroby

    ok znowu powracam mam pytanie bo zrobiłem łososia wg przepisu http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-rybne/208-wedzenie-lososia i wyszedł cholernie słony i jestem po pierwszym wędzeniu około 5h i mam takie pytanie czy mogę go włożyć do wody bądź mleka (bo podobno sól wyciąga) na np 12h i ponownie do wędzarni na 2 - 3h ?? bo jeść tego nie idzie a 10kg to trochę szkoda wyrzucić
  2. pit_mm

    Nasze wyroby

    to już nic nie rozumiem a peklosól to co to jest ? jaki jest jej skład ?
  3. pit_mm

    Nasze wyroby

    chudziak, czyli jak dobrze zrozumiałem peklosól to nie to samo co sól + saletra?
  4. pit_mm

    Nasze wyroby

    ok dziękuję a jak bym zrobił taką solankę peklującą np z samej soli to coś da czy jednak muszę użyć pekli ??
  5. pit_mm

    Nasze wyroby

    pomoże mi ktoś to zrozumieć ?? http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1267-czesc-xi-poszczegolne-fazy-wedzenia-wedzonek nie wiem ile to czasu trwało te temperatury i jeszcze jedno jak je tak uwędzę to będą takie "żywe" a jak sparzę to będą takie jak by gotowane ?? dobrze rozumuję ?? a co zrobić żeby były takie suche z wędzarni bo kiedyś coś takiego jadłem ale nie wiem jak to zrobili bo coś mówili że najpierw wkłada nagrzewa do 120 stopni a wtedy wędzi w 60 ale nie ale jak tak próbowałem to mi wyszło to co wyszło
  6. pit_mm

    Nasze wyroby

    Z mojej strony spoko.Też taki byłem jak miałem 30 latek. :grin:.Kiełbasa była fajna tylko te garści już nie :tongue: ojtam ojtam przecież napisałem że już dziś oglądałem wagi i plan jest taki przy następnej produkcji kiełbaski (tydzień po świętach) wstawić na wagę 1kg soli i odebrać tą sól którą zużyję do kiełbasy (3 garście ) i wtedy będzie wiadomo ile poszło ale przyznaj trochę się ruszyło na forum i Ciebie Arkadiusz to muszę przeprosić indywidualnie bo głupio mi że tak się kłóciłem z Tobą i nie chciałem posłuchać rad starszego jeszcze raz Przepraszam no sęk w tym że ja tylko mieszkam na Kaszubach dziadkowie ze strony matki pochodzą za Buga a dziadkowie śp ze strony ojca to z Kurpiów takę ze mnie taki kaszub że wiesz
  7. pit_mm

    Nasze wyroby

    myth, ejjj nie jestem butny ale przez Ciebie musiałem po słownik lecieć jeszcze raz zapytam Wybaczycie mi ?? WSZYSTKICH PRZEPRASZAM jest mi trochę głupio ale myślałem że moja kiełbaska uzna większe poparcie bo od tego się zaczęło
  8. pit_mm

    Nasze wyroby

    myth, obiecuję że się poprawię i nie obrażam się Ci co mnie znają osobiście to wiedzą że ja się nie boczę, nie obrażam i ciężko jest mnie wyprowadzić z równowagi ale kocham się przekomarzać (to mój minus) ale nie brnę jak wiem że nie mam racji ale wszystko musi być poparte dowodami czemu tak a nie inaczej wiesz o co mi chodzi ? atak na boku sprzedaje ktoś z Was peklosól to kupię i zrobię po waszemu to sobie porównam i szukam jeszcze podpuszczki ok to może od początku zacznę na wstępie PRZEPRASZAM za moje zachowanie i chcę zacząć od początku Wybaczycie ?? przyjmujecie przeprosiny ?? nie za późno ?? następnie pragnę poinformować że AKADEMIĘ DZIADKA przeczytałem ale teoria teorią a praktyka praktyką
  9. pit_mm

    Nasze wyroby

    no właśnie nic nie radzą tylko mówią, że źle, że nie tak a nikt nawet nie powiedział jak powinno być ale sobie doczytam i z wypowiedzi niektórych osób wiem, że wędziłem za długo i za ciepło ale nikt nie powiedział do ilu skrócić czas wędzenia i do jakiej temperatury więc gdzie tu porady nie robię z siebie męczennika ale się trochę czuję osaczony i niechciany bo nie potrafię dobrze uwędzić jak co niektórzy ale gdybym wszystko wiedział i nie potrzebował porad to bym się tu nie rejestrował tylko wydawało mi się że tu znajdę milsze przywitanie bo ja początkujący jestem oraz miłe porady starych wyjadaczy a nie samą krytykę
  10. pit_mm

    Nasze wyroby

    myth, nie denerwuje się i przyjmuję słowa krytyki ale lepiej brzmią jako porady a Pan arkadiusz, to tak pojechał na początku że odechciewa się wszystkiego włącznie z robieniem szynek i kiełbas i jak szkoda czasu na głupią dyskusję to po co piszesz ?? i powiedz mi jedno jak na początku wstawiłeś swoje wyroby to też Cię tak zjechali jak Ty innych ? też miałeś tak ciężko na tym forum jak ja ??
  11. pit_mm

    Nasze wyroby

    arkadiusz, dlaczego wirtualny?? podaj adres to Ci wyślę bo i tak za dużo narobiłem :P a o moje zdrowie nie martw się i tak emerytury nie dożyję bo mnie inni wykończą na forum "tak jest panie psorze" obiecuję postaram się najlepiej jak tylko będę umiał i nauczę się wytwarzania kiełbas "przemysłowych" hehe lubię się z tobą kłócić [ Dodano: Nie 25 Mar, 2012 18:26 ] abratek, ok ale dlaczego zaraz na początku jest atak a nie podejście typu "wiesz my robimy to tak i tak" albo spróbuj to zrobić to tym sposobem bo może być lepszy macie trochę więcej praktyki, wiedzy i lat ale z podejściem do ludzi to raczej u Was słabo a tu od razu szynki spalone fuj, że gorzkie, itp przyznaję się, źle napisałem bo zasolenie nazwałem peklą bo się nie znam uczę się ale jedna osoba mi to wytłumaczyła a inni to się tak oburzyli jak by to był grzech ciężki typu zabójstwo jakoś mięso się nie oburzyło że zostało zasolone a nie zapeklowane
  12. pit_mm

    Nasze wyroby

    arkadiusz, z taką rangą to możę już pisać co chce :P bosze ale z Tobą to będę miał przes..... aż strach cokolwiek napisać ale spróbuję wykończyć cię nerwowo np pisząc schab bez kości też mi się dobrze uwędził i jest naprawdę soczysty i wyśmienity Ps dziś oglądałem wagi więc niebawem kupię i od razu na nią michę z solą i będę odbierał moje 3 garście i wtedy podam ile soli do czego ej ej kolego arkadiusz nie rozpędzaj się, bo nie są spalone to że są ciemne nie znaczy że spalone krytykować jest zawsze łatwo a sądząc po ilości twoich postów to pewnie nic innego nie robisz tylko pouczasz wszystkich, krytykujesz i każesz robić wg norm co?
  13. pit_mm

    Nasze wyroby

    grzegorz565 dziękuję bardzo ale i tak lepiej smakują niż wyglądają
  14. pit_mm

    Nasze wyroby

    nie skreślam saletry i pekli ale ostatnio czytałem tu gdzieś na forum o tym że kiełbasy z zawartością saletry nie nadają się na grilla bo coś tam coś tam a te moje to 100% naturalne no prawie a tak na dobrą sprawę jaka jest różnica w smaku jak zasypię peklą ? bo jak smakuje solą to już wiem są pyszne Ps tu na tym forum każdy nowy ma tak ciężko ?? każdego amatora tak łapiecie za słowa i chcecie zrobić z niego od razu profesora garmażu
  15. pit_mm

    Nasze wyroby

    Wysuszene .A toś mnie zaskoczył :shock: Po przekroju widać że soliłeś a nie peklowałeś.Może jednak spróbuj trochę poczytać i zrobić po naszemu.Będziesz miał porównanie i wtedy zadecydujesz co Ci bardziej odpowiada. :smile: znaczy nie że wysuszone tak jak się suszy po prostu myślałem że będzie mniej wody w nich ale są i tak smaczne i kruche co do czytania to uwierz mi że przepisów przeczytałem tonę nawet książkę którą wydaliście online wydrukowałem także trochę tu czasu spędziłem i kusi mnie ta pekla ale saletra zniechęca ale nie wiem sam czemu po prostu nigdy tego nie stosowaliśmy a co do wędzenia to robiłem to 3 raz w życiu więc dopiero się uczę
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.