Skocz do zawartości

Patataj

Użytkownicy
  • Postów

    42
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Otwock

Osiągnięcia Patataj

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dzięki serdeczne
  2. Kochani, jak wiadomo nie samym wędzonym człowiek żyje i przyplątała mi się ostatnio zajawka , żeby upiec sernik. Ale nie z pierwszego z brzegu przepisu, a taki co to go piekła śp. ciocia Janeczka. Pamiętam do dziś ten smak i konsystencję. Sernik pachniał wanilią, naszpikowany był rodzynkami, żółciutki i gładki jak masło, ciężki, tłusty, z delikatną brązowawą skórką na wierzchu, bez ciastowego spodu. Jedyne co podpowiada mi pamięć to jakaś gigantyczna ilość jajek ( nie żadne tam 4 - 8 jak można w necie wyszperać , a raczej coś kiele 30 ) jaką cioteczka zużywała na dużą blachę i gotowany kartofel . Może moglibyście mi pomóc i poratować przepisem ?
  3. Patataj

    Znalezione w sieci

    Takie latanie to jest coś
  4. http://www.youtube.com/watch?v=ijxk-fgcg7c http://www.youtube.com/watch?v=LyQ4QC4yCl0 http://www.youtube.com/watch?v=SdbLqOXmJ04 http://www.youtube.com/watch?v=evu3I0ZoERc
  5. Patataj

    Wariacje z kominka ;)

    Toś mi brat Miro :lol: A moja małżonka twierdziła , że jestem czub, jak piekłem kiełbaski w kominku i ziemniaki z czosnkiem i cybullo
  6. Patataj

    Grzybobranie

    A u mnie na podwórku , na sosnowej korze, którą wysypana jest ziemia pod jakimiś chabaziami co to je hoduje małżonka, rosną smardze. Ale prawdę powiedziawszy boję się skonsumować , gdyż znam je li tylko z opisów i zdjęć
  7. Aktualnie kończe trylogię Millenium, którą dostałem na zeszłą gwiazdkę, prawdę powiedziawszy nie bardzo rozumiem zachwyty nad tym dziełem. Przedtem była nasza, sienkiewiczowska Trylogia ( po raz kolejny ), przedtem seria Don Wollheim Proponuje ( po raz kolejny ) , Lemy ( po raz kolejny ) . W sumie to jestem jak inżynier Mamoń, podobają mi się książki, które już kiedyś czytałem. :lol: A najulubiona czwórka, którą odswieżam od czasu do czasu: Mistrz i Małgorzata, Ojciec Chrzestny, Łuk Tryumfalny i Paragraf 22. W kolejce czekają Stąd do wieczności, Miasto i psy. A jako że niedawno obejrzałem sobie Equilibrium, to zapewne znajdę też czas na 1984.
  8. mam tak samo z:
  9. Akurat: Residents: Hendrix: http://www.youtube.com/watch?v=jwAdFZT2VOQ Dave Brubeck: Carl Orff: Antonin Dvorak:
  10. Patataj

    Świnki wietnamskie

    Jak zobaczyłem te trzy , to pierwszą myślą było : Kurcze , Sithowie :lol:
  11. Miro, dobry człowieku, a mógłbyś takiemu tecznicznemu lajkonikowi jak ja powiedzieć jak się uziemia taką grzałkę jak pokazał kolega Kafel ? Toż ona ma tylko dwa miejsca do podłączenia druta. No i po co to robić skoro wędzarka cała drewniana i metalu nijakiego nie dotyka. Maszynkę do mięsiwa też mam bez uziemienia, i blender, i mikser, i wyrzynarkę i wiertarkę...
  12. O i to jest konstruktywna uwaga :smile: . Jeśli będzie tak jak piszesz, to się dokupi jakiś regulator.
  13. Jestem użytkownikiem kilku for i z doświadczenia wiem, że na żadne konkluzje liczyć nie możesz. Każdy ma swoją rację i jego racja jest tą właściwą jedyną i najbardziej racjonalną, a adwersarze, no cóż... albo nie mają pojęcia o czym piszą, albo się nie znają, albo nie czytają ze zrozumieniem :grin: Jestem początkującym wędzicielem i po przeczytaniu tego wątku kupiłem sobie najprostszy regulator Thermoplusa działający na zasadzie włącz/wyłącz. Przeszedł on chrzest bojowy przed Bożym Narodzeniem i sprawdził się w 100 % . Nie utrzymuje on co prawda stałej temperatury w komorze ( co spowodowane jest bezwładnością grzałki ), ale moim zdaniem jeśli nie wędzisz dziesiątków kilogramów wędlin i nie zależy Ci na stuprocentowej powtarzalności to będzie on w zupełności wystarczający. Przy 10 stopniach mrozu na zewnątrz utzrymywał w komorze temperaturę 4 stopnie + / - od zadanej .
  14. Leżą, czekają.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.