:grin: Witaj w naszym gronie. Jeśli chodzi o komorę to ja bym doradzał drewnianą z otwieranym dachem.Może być obłożona tą cegłą z małą dylatacją. A jakie drewno najlepiej użyć (dylatacja czyli przestrzeń pomiędzy drewnem a cegłą?) [ Dodano: Wto 13 Mar, 2012 15:36 ] Co do tej beczki to ja osobiście też bym ją wypaliła, ta emalia to jak farba tak? no to co za różnica czy wypalasz ładną farbę czy olej napędowy , bynajmniej olej się lepiej wypali.Mój mąż jak wypaliliśmy beczkę, nałożył na wiertarkę szczotkę drucianą wyczyścił do błysku i było git, zresztą u nas w rodzinie praktycznie wszyscy mają wędzarnie i każdy zaczynał a nawet do tej pory ma beczki, które najpierw wypalał. Dodam , że parę razy w roku się spotykamy na jakiś imprezkach i oceniamy swoje wyroby i ostatnio moja kiełbasa ponoć przebiła wszystkie Piękny kolor , skórka ładnie schodzi a smak mmmmmmmmmmmm Pozdrawiam Ps. Teściu pracował w rafinerii , więc praktycznie wszyscy mamy beczki po oleju i jakoś żyjemy i nigdy nie było zapachu czy posmaku jakiejś chemii.