Skocz do zawartości

kaandrzej

Użytkownicy
  • Postów

    39
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Poznań

Ostatnie wizyty

135 wyświetleń profilu

Osiągnięcia kaandrzej

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam, czy ten grill był robiony na miarę czy budowa była dostosowana do grilla? Gdzie to można zamówić?
  2. Dzisiaj pierwsze próbne wędzenie. Chyba wyszło dobrze. Dwa pierwsze z lewej to schaby z dzika
  3. Jeśli to pytanie do mnie, to ja niestety nie znam harmonogramu. Sam jestem ciekaw i chętnie pojadę
  4. A klej do płytek wytrzyma temperaturę? A czym pofugować?
  5. A tą blachę leżącą na dnie czymś przykleić czy po prostu położyć na dnie, bo do betonowego dna nie przykręcę? Może głupie pytanie ale bardzo bym chciał zrobić to prawidłowo
  6. Ależ to proste a nie wpadłem na to. Dzięki Ci serdeczne
  7. Witam wszystkich. Po pół roku nieudolnego murowania i bawienia się w stolarza chciałem pokazać swoje wypociny i jednocześnie prosić o rady przy wykończeniu. Jestem na etapie jak widać na załączonych zdjęciach. Czytałem dziesiątki jeśli nie setki wypowiedzi Kolegów na forum i powstało coś takiego. Czekam na słowa krytyki a może znajdą się i pozytywne opinie. Zostało mi jeszcze położenie gontu na daszkach, obrobienie daszku, zrobienie deflektora, wyłożenie ścian od dołu blachą 53 cm szeroką i dna komory. I właśnie tu mam problem. Płytki czy blacha? Blachę mam zamówioną, jest w drodze. Miałem zamiar wygiąć ją 2 cm ku górze po czym położyć paski na ściany przyciskając tym samym tą leżącą na dnie. I tu pojawił się problem, bo mimo, że starłem się robić bardzo dokładnie to z przodu komora ma szerokość 100 cm a z tyłu 101 cm. Wg przymiaru jest niby kąt prosty ale jak widać nie jest. Nie pomyślałem o tym wcześniej a można było boazerię na ścianach położyć 1 mm od podłoża i sprawa by była prosta. Niestety wszystko jest dokładnie do dna i nic tam nie wcisnę. Rozbieranie nie wchodzi w grę z przyczyn technicznych. A może jakieś narzędzie (jakie?), którym można wyrzeźbić mały rowek pomiędzy końcem boazerii a betonem stanowiącym dno komory? Może ktoś ma jakiś pomysł? Uprzedzając pytania daszek jest podnoszony ale bardzo ciężki. Otwory dymne są po bokach. Nie zrobiłem zdjęć, bo mi się aparat rozładował ale jeśli kogoś to będzie interesowało załączę później. Dlaczego taka długa ta budowla? Bo na pierwszym etapie chciałem budować wędzarnię wg Minora ale pod wpływem Forum i dzięki spędzonym wielu godzinom czytając opinie i rady postanowiłem wybudować kibelek. Ponieważ jednak fundament był już w trakcie wysychania a wymiar był na wędzarnię z przewodem dymnym postanowiłem zmienić koncepcję i w ten sposób powstało coś takiego jak na zdjęciu. Po lewej zrobię grill (mam nadzieję) a w środku blat z magazynkiem na drewno pod nim. Będę baaaardzo wdzięczny za opinie a w szczególności za podpowiedzi jak rozwiązać sprawę dna komory. Robiłem próby z dymieniem i wg mojego doświadczenia jest super. Jeszcze nie wiem jaki termometr. Mam od domu do wędzarni ok 12 metrów i ten Biowinu na bluetooth nie daje rady. Czy ktoś korzysta z tego z Aliexpress ? Wyleciała mi z głowy nazwa. Thermpro z jakimiś symbolami PS. Czy te stare cegły czymś malować np. Unigruntem?
  8. Witam wszystkich. Kochani, bardzo, bardzo proszę o szybką odpowiedź. Do wieczora muszę podjąć decyzję. Chciałem wnętrze skrzyni wędzarniczej wyłożyć boazerią olchową ale jest dostępna w porażającej cenie. Czy mogę wnętrze wyłożyć boazerią świerkową? Cena jest kilkakrotnie niższa. Dlaczego tak mi się spieszy? Bo tartak z hurtownią za chwilę będzie remontowany i będzie przerwa w działalności stąd moja gorąca prośba o odwrotną odpowiedź
  9. Witam wszystkich. Jestem na etapie budowy "kibelka" a ponieważ buduję z cegły rozbiórkowej, po zalaniu stropu brzegi nie zawsze są idealnie równe. Będę na tym budował komorę wędzarniczą z drewna. Boję się, że powstałe szczeliny pomiędzy cegłą a dołem komory będą psuły cały proces wędzenia. Czy mieliście też taki problem? Nie będą to duże szczeliny ale zawsze. Czym to uszczelnić? Albo czym wyłożyć powierzchnię cegieł przed położeniem pierwszego krawędziaka stanowiącego dół komory. Czy dość jasno napisałem o co mi chodzi? A może przesadzam? Wolę jednak na zimne dmuchać. Będę wdzięczny za wskazówki.
  10. Czy w tym roku poza zlotem nie będzie żadnych kursów dla początkujących?
  11. Dobry wieczór, czy ktoś ma jakiś szkic jak wykonać szufladę do paleniska. Wszyscy piszą o zaletach. Chodzi mi o to z jakiej grubej blachy wykonać, jakie wysokie boki itd itd. Chcę jutro zamówić i wszystkie podpowiedzi są niezwykle cenne. Dodam, ze będą drzwiczki właściwie pełniące rolę ozdobną i po otwarciu ich będzie dostęp do szuflady. Otwór 37 x 42 cm. Będę wdzięczny za podpowiedzi w jaki sposób je wysuwać, na kątownikach przytwierdzonych do dna paleniska czy jakoś inaczej. Mam jakąś tam wizję ale Koledzy już pewnie mają swój schemat więc bez sensu błądzić jak można zapytać
  12. Jeszcze jedno pytanie. Czy palenisko budować używając zaprawy szamotowej czy dodać cementu? Jakie są Wasze doświadczenia?
  13. Przy okazji, może głupie pytanie ale nie bardzo bym chciał potem żałować. Czy komora wędzarnicza musi mieć podstawę kwadratową? Czy może być po zewnętrznym obrysie 4(szerokość)x3 cegły(głębokość)? Cegły mam z odzysku a więc większe 28 x14 cm. Wolę zapytać aby potem nie główkować, że mogłem zrobić większą
  14. Czy już coś wiadomo na temat kursu w drugim półroczu 2019? Czas i miejsce
  15. Przyznam, że po wielogodzinnym studiowaniu forum, zaczynam się skłaniać do postawienia wędzarni z paleniskiem bezpośrednim. nie mogę w tym momencie pojąc różnic pomiędzy paleniskiem pośrednim, bezpośrednim i kanałowym.Jak napisałem mam już fundament 300x100 cm i chciałbym połączyć tradycyjny kibelek z grillem. Jak na razie jestem na etapie podglądania pomysłów.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.