Skocz do zawartości

tunerabis

Użytkownicy
  • Postów

    10
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Pruszków

Osiągnięcia tunerabis

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. tunerabis

    Rodzaje noży

    Dobra ta dyskusja o ostrzeniu... Japoński miecz katanę robiono miesiąc, a ostrzono tydzień na koniec drobną glinką. Nasze noże nie osiągną tej ostrości i twardości stali. Ja na przykład wracam do korzeni... przez przypadek znalazłem ojca rzeźnicki nóż który ma ok. 50 lat - drewniana rączka, cienkie ostrze i zarąbiście ostry. A ostrzę go nowym pilniczkiem do manicure mojej żony, o gradacji 180 giętki i elastyczny, lepszy niż kamień czy stalka A jaki sprzęt do nostrzyku dorwałem - szklaną strzykawkę z igłami z lat chyba 60 jeszcze do sterylizacji, fotę jako ciekawostkę zapodam. Ale super się sprawdza
  2. Aha, ja solankę robiłem 7-8% i na ok. 15-16h. A, że testy to serek bez przypraw, średnio przyprawiony i mocniej: http://img854.imageshack.us/img854/6950/serkizprzy.jpg A przyprawy - papryka, oregano, lubczyk i kolendra - wszystko zmielone. Ten z tyłu to żółty liliput z biedronki, ale z nim to zabawa jest bo temperatury trzeba dobrze pilnować, skoczy do 80 stopni i żółtek płynie :/
  3. ja zrobiłem 2 serki na próbę, wyszły super, teraz w weekend 8 wędziłem - Pilos typu włoskiego /są idealne bo zwarte, sprężyste i się nie kruszą/ rewelacja... Teściowie przechwycili, rodzice 2szt. dostali i już mam telefony, żeby więcej wędzić A z ciekawości jak do nich zalewę robisz?
  4. Muszę spróbować z przykryciem workiem - tkaniną jutową. Spotkałem się z różną gramaturą juty - 105g./m2, 270g./m2, 320g./m2 wiadomo czym większa gramatura to bardziej gęsta tkanina. Jaka będzie najlepsza? Dziś dalsze testy i eksperymenty, wędzone serki i boczek: http://e-fotek.pl/images/89685847379107613118.jpg http://e-fotek.pl/images/03219668438809162458.jpg
  5. pis67, okopcone? Elegancko obciekły, nic nie przywierało, kolorek od wędzenia przybrały, ja żadnego zakopcenia nie zauważyłem... O parzeniu Pokemonowi odpowiadałem, że parząc w garnku na palenisku nie było wędzonek już w beczce. To chyba jasne, bo gar w którym się parzy na pierwszym planie jest, a z beczki się nie dymi...
  6. A ja dzisiaj na szybko - Penne w sosie śmietanowo-serowym z ziołami i z wędzoną wczoraj piersią z kurczaka http://e-fotek.pl/images/91284307341680511783.jpg
  7. pokemon15, To na beczce wygląda jak jedna decha ale to są 4 dopasowane deseczki więc można je rozsuwać i robić przerwy, fajnie to działa. Parzenie bez wędzonek w beczce.
  8. Zdecydowanie polecam jako pierwszą wędzarnię z beczki, szybko się robi, koszt niewielki, a efekt jak trzeba. Myślę, że na pierwsze kroki jest ok. Moja w końcu odpaliła, zostało palenisko do zrobienia ale dołek też się sprawdza Mała foto relacja: Schabik wsadzony w siatkę do ociekania http://e-fotek.pl/images/75376706087448046203.jpg Taki podręczny stojak, końcówka ociekania przed wędzeniem http://e-fotek.pl/images/76800641535370683038.jpg Wszystko na właściwym miejscu http://e-fotek.pl/images/18538817031996681498.jpg Zadymiło http://e-fotek.pl/images/15395542908482626429.jpg Termometr musi być http://e-fotek.pl/images/16539372840064768155.jpg Tak też można parzyć http://e-fotek.pl/images/51667713693647701795.jpg No i efekt końcowy Nie dużo tego ale to był test więc następnym razem będzie więcej http://e-fotek.pl/images/44775163494169253937.jpg Piersi i skrzydełka http://e-fotek.pl/images/08594033538365670450.jpg Schabik http://e-fotek.pl/images/22182607063432135083.jpg
  9. TeBe, dziękuję z przepis, pewnie skorzystam + coś łatwego w drób i boczek pójdę. Jak widzę na FB moje kombinacje poszły więc wyjaśniam, od paleniska do beczki jest pod kontem ok. 5-10 stopni, na fotach nie widać, ale wystarczy, bo DZIAŁA i miejsce odpowiednie Dalszą działalność będę opisywał
  10. Choć pogoda trochę nie dopisuje, dalej walczę z wędzarnią, bo na weekend miała być gotowa. Więc przygotowanie beczki już skończone, co trzeba wycięte, wyszlifowane, przykręcone. Odpowiednie kolanka kupione i dopasowane do kanału dymnego i otworu w beczce. Teraz wszystko na miejsce przeznaczenia i składamy do kupy Przymiarka... http://e-fotek.pl/images/34149714193648720084.jpg Wszystko mniej więcej na swoim miejscu - trzeba sprawdzić czy działa... http://e-fotek.pl/images/94510600108990755852.jpg No i zadymiło... cug jest http://e-fotek.pl/images/66699323932514317239.jpg http://e-fotek.pl/images/82427072789987728332.jpg O to chodziło Ogień potrafi zaciągnąć na 50cm w głąb kanału dymnego, przykrycie paleniska działa spowalniając spalanie i ogień da się regulować. http://e-fotek.pl/images/41110410753082471444.jpg Teraz tylko, ogarnąć to aby jakoś wyglądało i wymurować palenisko - i pierwsza wędzarnia, prowizorka z beczki gotowa A z wędzeniem będzie poślizg o tydzień. Co proponujecie na pierwsze wędzenie? ps. przepraszam za jakość ale we wszystkim mi bateria padła i jakimś starym telefonem robiłem.
  11. matyjasz, jak żona tacy poszuka to będziesz miał ciepło... Ja dzisiaj zaczałęm mini budowlę wędzarni - beczka poszła pod obróbkę /prowizorka na start/ cięcie - rżnięcie, wypalanie.... do weekendu może coś powstanie http://e-fotek.pl/images/96253423882230052327.jpg http://www.fotoszok.pl/upload/424099df.jpg testy będą i wdrażanie się w temat, aby nauczyć się czegoś i wprawy nabrać...
  12. tunerabis

    Przywitanie

    Witam serdecznie, W końcu zdecydowałem się na rejestrację, często czytałem porady dziadka i Wasze forum, a przy fotach ślinka ciekła. Nadszedł czas i w końcu wędzarnia na działce powstanie... pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.