Skocz do zawartości

kotletw

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Luboń

Osiągnięcia kotletw

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Ok., dzięki za podsunięcie ciekawego materiału, to zmienia mocno postać rzeczy. To może jeszcze tak: - palenisko wychodzi 0,16m2 gdzie minimalnie rekomendowane jest 0,25m, myślę, że przeboleję to, - w otworze w płycie kamiennej mogę zainstalować szyber, podobnie w kominie, - deflektor zawsze można wstawić do komory wędzarniczej, … - największy problem mam ze ścianami, bo dla samej wędzarni zamontowałbym drewno lub blachę i izolację termiczną na ściankach, ale wtedy jak słusznie kolega zauważył, nie wiem czy w przypadku grilla to się sprawdzi. Myślałem, aby zrobić mniejszą komorę „wyjmowaną” w komorze z kamienia. Coś na zasadzie gotowego, dopasowanego wielkością wkładu (np. blaszanego), który mógłbym umieszczać lub wsuwać na szynie do komory. Czy ktoś spotkał się z takim pomysłem? Mam jeszcze pytanie do kudłatego – co było dokładnie problemem przy grillowaniu? Czy drzwiczki (rozumiem, że otwarte w przypadku grillowania) były tylko w części dolnej paleniska i nie było dodatkowych drzwiczek w części komory? Jak zakładałem, że w przypadku grillowania otwieram na oścież drzwiczki komory i grilluję podobnie jak w gotowym kamienny grillu, takim oferowanym w sieciach budowlanych… Pozdrawiam
  2. Witam wszystkich, Przeglądając stronę z pomysłami na budowę wędzarni oraz mając wcześniej przygotowany plan budowy grilla z kostki granitowej, przyszedł mi do głowy pomysł połączenia obu rzeczy. Chciałbym zapytać doświadczonych kolegów na forum czy taka instalacja ma sens, czy to będzie spełniać swoją rolę i grilla i wędzarni. No to po kolei… Mam w ogrodzie dość ograniczone miejsce, w sumie ograniczyłem budowę do kwadratu 60X60cm, wysokość 150 – 180cm w zależności od rodzaju wykończenia komina. Grill-wędzarnia będzie umieszczona tak jak zaznaczyłam na zdjęciu poniżej, plecami do ogrodzenia oraz jako część jej prawej ściany, zostanie wykorzystana istniejąca już „donica” z kostki otaczająca drzewo. Nie mam miejsca obok na osobne palenisko, dlatego pomyślałem nad paleniskiem bezpośrednio pod komorą wędzenia lub grillowania. http://img35.imageshack.us/img35/5622/ogrodk.jpg Poniżej prezentuję roboczy schemat konstrukcji (rysunek bardzo roboczyJ ). Do konstrukcji większej części ścian chcę użyć kostkę granitową 10/10, jako, że jeszcze zapas posiadam. Na wykończenie sklepienia i komina kostkę 5/5 lub ew. większą. Całość będzie przedzielona w połowie płyta kamienną z otworem w środku, ewentualnie otwór planują z zasuwą. http://img7.imageshack.us/img7/923/grillpage001.jpg W dolnej części będzie szyna na wprowadzenie paleniska w postaci stalowej lub blaszanej. Będzie to palenisko do wędzenia. W przypadku grillowania nie będzie używane, a może w tym miejsc być składowane np. drewno/węgiel do grilla. W górnej część będzie natomiast: - w przypadku wędzenia - raszki i haczyki na wędliny do wędzenia, wtedy gdy w dolnej części będę palił w palenisku, przy zastosowaniu zasuwy mógłbym kontrolować ilość dymu i temperaturę na górze, - w przypadku grilla – w niższą szynę w górnej części zostanie wprowadzone palenisko do węgla (można użyć tego z dołu lub zastosować dodatkowe), na wyższych szynach będą znajdować się raszki do grillowania. Cała konstrukcja ze względu na wędzenie musi być wyposażona w drzwiczki lub podobne zamknięcie od frontu, zamykane w momencie wędzenia. Pytanie do innych forumowiczów czy taki plan ma sens i czy warto w taki sposób połączyć grill i wędzarnię gdyż na 2 konstrukcję nie mam miejscaJ Będę wdzięczny za sugestię. Pozdrawiam! Wojtek
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.