Witam wszystkich. Nasza Rogerowa beczka którą w zeszłym zbudowałem z kolegą jest w ciągłej eksploatacji i sprawuje się świetnie. Ja mam dymo-generator z profilu 8x8cm. i nic się nie wiesza. Pewnie zależy to też od rozmiarów zrębek. Używałem do tej pory zrębki od 2mm do 5mm i wszystko było OK. Podczas prac nad DG testowałem rurę 80mm i wypadła gorzej od profilu dlatego wybrałem profil. Twój zasobnik z rury może się spisywać bardzo dobrze, ale obserwuj jego działanie (zawieszanie lub nie zawieszania się zrębek) na różnych wielkościach zrębek. Widzę, że rura dymowa jest pod kątem (wylot wyżej). Ja mam odwrotnie. Substancje smoliste które z niej wypływają są zbierane do naczyńka które jest ustawione pod wylot rury dymowej w beczce i tam sobie grawitacyjnie spływają, a może nawet popychane są strumieniem powietrza ku wylotowi. Ilość tych substancji jest taka, że w Twoim przypadku mogą zapchać rurę dymową. Wiedz o tym, że do rurki dostają się też zrębki i w połączeniu ze smółką grozi to zapchaniem i brakiem przepływu dymu. Co do osłony grzałki może być. Ważne żeby zakrywała całą grzałkę, a w tym przypadku tak jest. Jedna mała uwaga. Zaokrąglij narożniki osłony. Jak Ci coś spadnie na dół (kijek, haczyk, kiełbasa ... ) i będziesz rękę wsadzał przez drzwiczki żeby to wydobyć to się nie pokaleczysz. Co do wypalania beczek, ja beczki wypalam i szlifuję do gołej blachy (bo robię następne dwie wędzarnie). Nie ważne po czym była beczka. Niekiedy na koniec procesu wędzenia trzeba podpiec to co wędziliśmy. Podczas podpiekania grzałka chodzi na maksa i temperatura jest wysoka. Wolę nie zjadać oparów przypalającej się farby. Pewnie przy wędzeniu do 50stC nic się nie stanie, ale przy wyższych kto wie. Gdybyś miał do mnie jakieś pytania to śmiało. Pozdrawiam.