Skocz do zawartości

Marek_cb

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Bydgoszcz

Osiągnięcia Marek_cb

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Gratuluję udanych wędzonek. Moje pierwsze też były nie tak parzone jak powinny. Dopiero po kursie podstawowym w Łazach dotarło do mnie jak należy parzyć i sprawdzać temeraturę wewnątrz wędzonek. Jeszcze raz gratuluje, a początkującym polecam kurs (wart jest poświęconego czasu i wpisowego).
  2. Do nastrzyku wzięliśmy: - wody 15 % w stosunku do wagi wędzonek - pektosoli 2,5% w stosunku do wagi wędzonek. Z powyższego wynika, że stężenie soli w solance nastrzykowej wynosi 17%. [ Dodano: Nie 24 Mar, 2013 14:52 ] Poniżej przesyłam wyliczenia dotyczące solanki w formie arkusza Excel. W komórkach oznaczonych żółtym kolorem wpisałem funkcje jakie zostały użyte do wyliczeń nastrzyku i solanki.
  3. Przesyłam fotkę z danymi o peklowaniu jakie zastosowaliśmy na kursie:
  4. Andrzejowi dziękuję za gośćinność i pyszne jedzenie. Dziadkowi za cierpliwość i przekazanie sporej dawki wiedzy. Wszystkim za miłą atmosferę. Polecam innym ten kurs. Można się dużo dowiedzieć i samemu spróbować rozbioru półtusz, peklowania mięsa, wyrobu wędlin, wędzenia... Wędliny wyszły pyszne. Rodzinka się nimi zajadała.
  5. Marek_cb

    Darmowa energia

    .. a zasilanie pod stołem :wink:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.