Zaczynałem od kilku kg dla siebie (bo miałem dość ścierwa ze sklepu) aż doszło do 70 kg za jednym zamachem - bo wszystkim smakowało:). Co do wytrzymałości zelmera to nie mam żadnych zarzutów bo przerobiłem nim jakieś 1000 kg kiełbasy i nadal mieli (nie wliczam wszystkich innych wyrobów przy okazji kaszanka, pasztety i wiele innych). "dyzio" - patrzyłem ta maszynka tez wychodzi jakieś 1350-1400 zł z przesyłką z jakieś niemieckiej strony. Wolałbym w tej cenie kupić coś na miejscu (Polska). Zastanawiałem się nad Alfą 32 z napędem ale są dwa podstawowe problemy: 1. Nie wiem czy kupie na 100% oryginał maszynki - problemy z dopasowaniem, jakością wyrobu, materiałów z jakich są wykonane, 2. Koszt takiej maszynki z napędem to też ok 1k zł a dokładając 2-3 stówki mam wszystko zamknięte w zgrabnej obudowie czasem nawet z gwarancją bez kombinowania. Wiadomo pozostaje satysfakcja że się samemu to zrobiło - ale inni też chcą zarobić :). Na plus Alfy przemawia prostota wykonania oraz szeroki gardziel, który ułatwia robienie niektórych wyrobów. Patrzyłem też na Kenwooda MG700 ale sam nie wiem:). Nauczony innymi wydatkami wiem że tylko bogaci mogą kupować tanio dlatego też chciałbym wydać raz a porządnie i mieć na najbliższe lata spokój z tego typu zakupami.